Peugeot 208 1.6 eHDi Allure

Najprodavaniji Peugeot proizvodi dolaze upravo iz klase malih gradskih automobila, pa je 208 ponosni naslednih uspešnih predhodnika 205, 206 i 207. Još od 1983. godine i pojave Peugeota 205, krasio ih je atraktivan izgled, a kako nam se čini, 208 prednjači u tome.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2013.

18:52

Default images

Tekst - Test tim; Izvor - Auto Magazin

Ponosni lav, kralj faune i čuvar francuskog automobilskog nasleđa, promenio je ruho. S godinama, on je porastao, menjao se i sazrevao – sada je dobacio do broja 208, i može da se šepuri sa bilborda i naslovnih strana.

Ukrotili smo ga na nekoliko dana i evo kako je bilo. Dakle, Peugeot 208 na testu Auto magazina i to sa 1.6 HDI motorom od 92 konjske snage.
Peugeot 208 1.6 eHDi: zapremina 1560 ccm; snaga 68 kW (92 KS) pri 4000 o/min; obrtni moment 230 Nm pri 1750 o/min
A mnogo pre nego što smo mi uzeli ključeve "dvestaosmice" čudno-braon-čokoladne boje, znalo se samo da je naslednik modela 207 na putu.

U tišini, cilj francuske fabrike bio je da napravi kompaktiniji automobil od prethodne verzije, sa više sportskog osećaja i dozom šarma, a manjkom gabarita.

O tome nam govori i činjenica da je, za razliku od postojećih trendova, 208 kraći od "dvestasedmice".
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3960/1740/1460 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2540 mm
Ako bismo ga poredili sa ranijiim modelima, Peugeot 208 poseduje francuski šik koji je imao 205 kada se prvi put pojavio na tržištu, i predstavlja jednu sasvim novu viziju kako će Peugeot modeli izgledati u narednih nekoliko godina.

Ali, da se ne lažemo, ovo su godine krize, te je 208 morao da nasledi neke osobine Peugeota 207. Na primer, isto međuosovinsko rastojanje od 254 cm.

Ipak, iako ukupno kraći za osam centimetara, Peugeot 208 ima za pet centimetara veći prostor za putnike na zadnjoj klupi, a zapremina prtljažnika porasla je na 285 litara.

Ovim brojkama Francuzi su se potrudili da u verziji sa 5 vrata "dvestaosmica" može da bude pravi porodični automobil, dok je verzija sa 3 vrata više sportski i mladalački automobil.
Novi Peugeot ima ozbiljan zadatak da na tržištu ukrsti mač sa Ford Fiestom i VW Polom. Upravo zbog toga, unutrašnjost je drastično poboljšana u odnosu na prethodnika, bez velike buke u vezi sa namerom da se na oko i na dodir zađe u premijum segment.

Upotrebljeni su kvalitetniji materijali, završna obrada je daleko na višem nivou, a uočljiva su neka neobičnija rešenja. Na primer, komandna tabla je stepenasta, u nekoliko nivoa, a instrumenti su prilično izdignuti, što se pokazalo kao veoma zanimljivo rešenje.

Pre svega zbog toga što je volan postavljen neočekivano nisko, i to tako da ni jedan konkurent nema slično rešenje. Samim tim, u instrumente se gleda preko obruča upravljača, pa su svi podaci uvek i lako dostupni.
Naravno, ne smemo zaboraviti da je elipsoidni volan manji nego što je slučaj kod konkurenata pa je i doživljaj tokom vožnje sasvim drugačiji.

Volan je, zapravo, tako simpatičan da smo ga zavoleli od prvog dodira. Mali, nekako baš na najboljem mestu za vozača, i to vrlo precizan i direktan.

Ručica petostepenog menjača nas asocira na stare dane – ima duge hodove i osećaj je sličan kao u prethodnim modelima, ali je ipak dosta poboljšana time što je daleko preciznija nego do sada.
U unutrašnjosti nekima mogu da zasmetaju izbočene obloge vrata i rukohvata – izgubljeno je desetak centimetara širine (računajući obe strane) za komfor, mada su debeli paneli u vratima specijalitet Peugeota.

Sa druge strane, nekima se ovo rešenje baš dopada jer naglašava zaista dobru ergonomiju vozačeve pozicije i prostora oko suvozača.

Uz, tu i tamo, uštedu na nekim detaljiima, malo jeftine plastike koja odudara od finih radova većeg dela kabine, unutrašnjost je smelo dizajnirana i lepo urađena.

Obilje crnog laka je vrlo trendi u današnje vreme, mada zahteva pojačano održavanje jer se otisci prstiju i prašina lakše vide.
Dopalo nam se to što se sada u većoj meri koristi mekana plastika i što su USB i AUX utičnice na dohvat ruke, ispred ručice menjača.

Ujedno, ovo je prvi automobil koji smo testirali iz koga je izbačen CD plejer. Ako neko baš želi, može da doplati 90 evra za CD čitač.

Zanimljivo je da slabije opremljena Active verzija standardno ima klasičan CD/MP3 plejer sa komandama na volanu i četiri zvučnika.

Sledeća po redu i najluksuznija, Allure, koju vam predstavljamo, standardno sadrži SMEG paket u koji spadaju ekran osetljiv na dodir, radio-MP3, komande na volanu, Bluetooth konekcija, USB i AUX priključci. Ko želi kvalitetnije ozvučenje, može da doplati 460 evra za JBL paket.
Bez sumnje, i očekivano, Peugeot 208 je bolje urađen i kvalitetniji auto od 207-ice. Osim toga, novi model ima neočekivano dobre mogućnosti za naše (loše) puteve.

On jednostavno ide dobro, guta rupe kao što se to (nekad) i očekivalo od francuskih automobila. Sada se Peugeot sa ovim modelom ponovo približio tom prepoznatljivom kvalitetu vožnje.

Peugeot 208 je dostupan sa pet benzinskih i pet dizel verzija motora. Na našem testu našla se 1.6 dizel verzija sa 92 KS i petostepenim manuelnim menjačem, koji je sasvim dovoljan za ono što motor može da ponudi.
Prtljažnik: 285/1090 l
Dizel motor u ovom modelu ima oznaku eHDi. To znači da ima stop-start sistem koji dodatno smanjuje potrošnju, a i zgodan je zbog toga što automatski "pali" motor ukoliko vam se slučajno "ugasi" prilikom naglog puštanja kvačila.

Ko ga nije voleo, zavoleće ga.

Motor nije naročito snažan, ali nećete baš osetiti neke probleme. Iako nije prebrz, ni hitar, uz umerena ubrzanja imaćete željenu brzinu i bićete nagrađeni komfornom, tihom vožnjom, a, na kraju krajeva, ni maksimalna brzina nije za potcenjivanje.

Ako možda i nećete juriti do maksimalne brzine iz prospekta, više nego prijatno ćete se osećati pri brzinama oko ograničenja na autoputu. Ili, malo preko toga…
Ono što je još lepo od motora, jeste mala potrošnja, i, dakle, jeftina vožnja. Mi smo se vozili sedam dana, bivali grublji "na gasu", pa malo pazili na potrošnju, ubrzavali na autoputu i nervirali se u stani-kreni gradskoj vožnji.

Rezultat - ne dešava se često da se podaci iz prospekta poklope sa praksom. Ovoga puta, međutim, potrošnja koju smo obračunali na kraju testa našla se upravo u decimalu sa onim podacima koje daje fabrika.

Trošili smo oko pet litara dizel goriva na testu na kome smo prešli oko 500 kilometara. Sa jednim rezervoarom. I još je ostalo…

Kako nam se čini, Peugeot 208 je automobil koji će prodavci u salonima sa zadovoljstvom prodavati, jer imaju proizvod koji ustvari prodaje sam sebe.

Klima će vas "ohladiti"…

Startna cena Peugeota 208 kreće od 10.750 evra za verziju sa jednolitarskim trocilindričnim benzinskim motorom od 68 KS, 3 vrata i osnovnim Access paketom opreme, dok je petovratna verzija za istim motorom i opremom, 440 evra skuplja.

Access, na žalost, nema klimu koja se doplaćuje 770 evra, ali se zato na spisku standardne opreme nalaze ESP, šest vazdušnih jastuka, dnevna svetla pa čak i tempomat.

Najjeftiniji dizel sa 1.4 HDi motorom od 70 KS i Active paketom opreme (uključuje "klimu" i atermički vetrobran, maglenke i putni računar) ima cenu od 14.450 evra, dok cena 1.2 trocilindričnog benzinca sa 82 KS i istom opremom iznosi 12.370 evra.

Testirani Peugeot 208 1.6 eHDi Allure košta 16.900 evra.

Kompletan cenovnik možete naći na zvaničnom sajtu Peugeota.
Više detalja o Peugeotu 208 takođe možete pročitati na sajtu Peugeota. Peugeot 208 1.6 eHDi Allure
zapremina motora 1560 ccm
snaga 68 kW (92 KS) pri 4000 o/min
obrtni moment 230 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, petostepeni
dimenzije (d/š/v) 3960/1740/1460 mm
međuosovinsko rastojanje 2540 mm
masa 975 kg
prtljažnik 285/1090 l
rezervoar 50 l
pneumatici 205/55 R 17
maks. brzina 195 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,9 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,0/4,4/5,1 l/100 km
emisija CO2 98 g/km
Oprema
Standard: ABS, ESP, el. podizači prednjih prozora, prednji i bočni vazdušni jastuci i zavese, tempomat sa limiterom brzine, LED dnevna svetla, svetla za maglu, putni računar, automatski dvozonski klima uređaj, SMEG (ekran osetljiv na dodir, radio MP3, komande na volanu, Bluetooth, USB i AUX priključci), senzor za kišu i svetla, samozatamnjujući unutrašnji retrovizor, alu felne 16 inča, kožom obloženi upravljač i ručica menjača, dodatn tonirana zadnja stakla, LED svetla.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: