Automobili

Sreda, 20.12.2023.

17:47

TomTom i Microsoft sarađuju na novom AI asistentu za automobile

TomTom je upravo najavio "potpuno integrisanog automobilskog AI asistenta", koji bi uskoro trebalo da počne da se pojavljuje u vozilima širom sveta.

Izvor: B92, Engadget

Default images
Foto: Profimedia

Kompanija tvrdi da će "ponuditi sofisticiranu glasovnu interakciju" i omogućiti korisnicima da "razgovaraju" sa svojim uređajem za navigaciju. TomTom je najpoznatiji po GPS platformama, a sada se udružio sa Microsoftom kako bi razvili novog AI asistenta.

Tehnologija koristi velike jezičke modele OpenAI, pored proizvoda kao što su Azure Cosmos DB i Azure Cognitive Services. Cosmos DB je baza podataka sa više modela, a Cognitive Services je skup API-ja za upotrebu u AI aplikacijama.

TomTom obećava da će asistent biti integrisan u različite interfejse koje nude veliki proizvođači automobila, navodeći da će automarke zadržati vlasništvo nad brendiranjem. Nisu naveli nijednu konkretnu marku sa kojom su do sada dogovorili saradnju.

Potez TomToma nije prvi ovakav - još u junu, Mercedes je najavio tromesečni beta program koji je uključivao ChatGPT modele u odabranim vozilimam, a koji su takođe koristili Microsoftov Azure OpenAI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: