Automobili

Četvrtak, 21.12.2023.

14:42

Mercedes povlači 100.000 dizelaša

Nemački proizvođač automobila mora da povuče više od 100 hiljada dizel vozila u Nemačkoj, zbog ponovljenih optužbi za nepravilnosti u kontroli emisije izduvnih gasova.

Izvor: Izvor: poslovni.hr

Default images
Foto: Bilanol/Shutterstock

Kompanija je u sredu potvrdila agenciji dpa da je Nemačka saobraćajna uprava (KBA) izdala obaveštenje o opozivu, za koji se očekuje da će uticati na oko 100.000 vozila. Opoziv se odnosi na različite Euro 5 i Euro 6b dizel modele, saopštio je Mercedes-Benz.

Vozila sada čeka ažuriranje softvera. Kupci će biti obavešteni u pisanoj formi ako je njihovo vozilo uključeno u odredbe KBA i ako je potrebno ažuriranje softvera, saopštila je kompanija. Razlog za povlačenje je upotreba tzv. "termo prozora", koji su bili u standardnoj upotrebi i kod drugih proizvođača.

Obično se deo izduvnih gasova vraća direktno nazad u motor i sagoreva kako bi emitovali manje toksične azotne okside. Ali u zavisnosti od spoljašnje temperature, ovaj mehanizam može automatski da ih vrati nazad.

Proizvođači su objavili da upotreba termo prozora štiti motor. Ali Evropski sud pravde (ECJ) presudio je 2022. da su termo prozori legalni samo ako nije dostupno drugo rešenje.

Sudskom odlukom utvrđeno je da je softver koji omogućava veće emisije zagađujućih materija "u velikom delu godine" suštinski nelegalan. Nemački regulatori KBA sada su, prema presudi, tražili od Mercedesa da promeni kalibracije u kontrolnim jedinicama motora određenih vozila, rekla je portparolka Mercedes-Benza za dpa.

"Do presude Evropskog suda pravde, evropske vlasti su generalno smatrale da su takve kontrole temperature za recirkulaciju izduvnih gasova dozvoljene", rekla je ona.

Mercedes-Benz se godinama suočava sa optužbama za emisiju izduvnih gasova dizelom. Od 2018. godine, KBA je izdala nekoliko naloga za povlačenje vozila nemačkih proizvođača zbog nelegalne tehnologije izduvnog sistema, što je pogodilo stotine hiljada vozila samo u Nemačkoj.

Otkako je problem izašao na videlo, proizvođač automobila iz Štutgarta je takođe nekoliko puta bio na sudu. U Nemačkoj je do danas više od 30.000 potrošača podnelo tužbe.

Investitori su se takođe obratili sudu u Nemačkoj, tražeći stotine miliona evra odštete za gubitke, piše poslovni.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: