Britanci bi da se ranije reše SUS motora

Prema najnovijim najavama, Velika Britanija bi mogla da zabrani prodaju novih automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem već 2030.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

15:30

Britanci bi da se ranije reše SUS motora
Foto: Honda promo

Britanski premijer Boris Džonson uskoro će objaviti novi krajnji rok za okončanje prodaje vozila sa benzinskim i dizel motorima na Ostrvu, saznaje Fajnenšel tajms (FT).

Iako su vlasti ove zemlje prvobitno odlučile da se prodaja novih automobila sa SUS motorima okonča 2040, taj rok je ranije ove godine pomeren na 2035.

Međutim, kako piše FT, odluka će biti još jednom korigovana, a kao novi datum spominje se 2030. godina.

Ovaj potez dolazi kao podrška vladninom planu da Britanija postane "ugljenično neutralna" do 2050.

Sličnu odluku je donela i Irska, a ova najava predstavljaće dodatan pritisak na proizvođače automobila da ubrzaju tranziciju ka potpuno električnim vozilima.

Olakšavajuća okolnost je da će u Britaniji i dalje moći da se prodaju novi automobili sa hibridnim (benzinsko-električnim) pogonom, zaključno sa 2035. godinom.

Vlada će u elektrifikaciju britanskog voznog parka uložiti pola milijarde funti, pre svega u unapređenje infrastrukture električnih punjača.

Prelazak na električne automobile u tako kratkom roku neće biti nimalo jednostavan, jer prema pisanju Rojtersa benzinci i dizelaši u 2020. čine 73,6% ukupne prodaje novih vozila na Ostrvu, a čisto električni automobili svega 5,5%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: