Lexus više nije najpouzdanija automobilska marka – na tronu ga smenio korejski brend

Američki J.D. Power objavio je najnoviju rang listu pouzdanosti automobilskih proizvođača.

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: Genesis promo
Foto: Genesis promo

Sa trona najpouzdanijih brendova svrgnut je japanski Lexus, a na prvom mestu zamenila ga je jedna od najmlađih automobilskih marki - korejski Genesis.

Ljubitelji Lexusa ipak nemaju razloga za briGu, jer je njima omiljena marka i dalje u samom vrhu. Zauzima drugo mesto u najnovijoj studiji koju je objavio J.D. Power.

U istraživanju poznatom pod nazivom "Vehicle Dependability Study", Lexus je drugi i to sa ravno 100 prijavljenih problema na 100 automobila. Prvoplasirani Genesis, korejski premijum brend nastao na krilima koncerna Hyundai Kia, ima tek 89 prijavljenih problema na 100 automobila - manje od bilo koje druge marke na američkom tržištu.

Foto: Lexus promo
Foto: Lexus promo

Genesisu je ovo bio debi u studiji koja se sprovodi već 31 godinu i odmah je osvojio sam vrh. Podsećamo, studija obuhvata američko tržište, i to automobile stare do tri godine.

Na trećem mestu je, verovali ili ne, Buick sa 103 PP (prijavljenih problema), a tek onda dolazi Porsche, marka koja je u brojnim studijama zadovoljstva kupaca i kvaliteta u samom vrhu. Top-5 zaokružuje Toyota sa 113 PP.

A najgori?

Foto: J.D. Power
Foto: J.D. Power

Red je da spomenemo i ko su ovogodišnji "fenjeraši".

Industrijski prosek je 134 PP, a ispod proseka našla su se i takva imena kao što su Audi, Mercedes, Volvo i Honda. Na samom dnu liste su Jaguar, Chrysler i Land Rover sa 186, 214 i 220 PP.

strana 1 od 67 idi na stranu