Koliko će koštati mala električna Honda?

Iako je reč o relativno malom, gradskom vozilu, Honda e uopšte neće biti jeftina.

Podeli
Honda e na sajmu u Frankfurtu (Foto: Newspress)
Honda e na sajmu u Frankfurtu (Foto: Newspress)

Jedna od najvećih prepreka (uz malu autonomiju u vožnji) za ekspanziju i masovnu prodaju električnih automobila u Evropi i dalje je njihova visoka cena. Kada je Honda na sajmu u Frankfurtu predstavila mali gradski auto na struju očekivalo se da će, pre svega zbog svoje skromne veličine, ovaj model biti nešto pristupačniji kupcima.

Japanski proizvođač je u međuvremenu objavio da će bazična Honda e na nemačkom tržištu koštati od 33.470 evra, bez uračunatih subvencija, dok će bolje opremljeni model sa paketom Advance i snažnijim motorom biti za 3.000 evra skuplji.

Mala uteha zaniteresovanim kupcima može da bude da će osnovni model sa subvencijama imati cenu ispod 30 hiljada evra, odnosno da će koštati 29.470 evra.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Podsećamo, osnovni model za pogon koristi elektromotor od 136 ks (100 kW), dok je snažnija varijanata opremljena električnim agregatom od 154 ks (113 kW). Honda se pohvalila da jači model ubrzava od 0 do 100 km/h za oko 8 sekundi.

Baterije su kapaciteta 35,5 kWh, a japanski proizvođač tvrdi da spadaju među najkompaktnije u klasi. Honda e će prema fabričkim podacima sa jednim punjenjem baterija moći da pređe do 220 km.

Zahvaljujući mogućnosti brzog punjenja, dopuna do 80% kapaciteta baterija obavlja se uza svega 30-ak minuta.

Potencijalni kupci moći će da naruče svoj primerak već tokom septembra, ali će prvi automobili svojim vlasnicima biti isporučeni tek u leto 2020. godine.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Vesti

strana 1 od 58 idi na stranu