Mogu li Beograđani kao Holanđani - biciklisti se masovno odazvali akciji za čistiji vazduh FOTO

Preko 500 građana u subotu je obojilo Beograd u narandžasto, učestvujući na šestoj najmasovnijoj biciklističkoj vožnji Orange Bike Ride (Narandžasta biciklistička vožnja).

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2019.

11:00

Mogu li Beograđani kao Holanđani - biciklisti se masovno odazvali akciji za čistiji vazduh FOTO
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIÆ/ bg

Vožnjom su građani promovisali bicikl kao zdravo, ekonomično i ekološko prevozno sredstvo, u želji da se smanje gužve u saobraćaju kao i zagađenje vazduha, a ovaj događaj je partnerski organizovalo društvo “Beograd Velograd” i Ambasada Kraljevine Holandije.

"Mladi i stari, žene i muškarci, rekreativci i trkači, biciklisti, deca, porodice, su sa nama učestvovali već šesti put u vožnji kroz Beograd, koji smo danas učinili narandžastim jer samo tako možemo prolasviti holandsku kulturu biciklizma, koju smo na kratko doneli i u Srbiju", izjavio je Ralf van der Zijden, direktor festivala Beograd Velograd.
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIÆ/ bg
"Vožnja biciklom je zabavna, ali to nije glavni razlog zašto toliko Holanđana vozi svoje bicikle do posla svako jutro. Pored toga što je zdravo, to je i jeftin način za putovanje, i omogućava vam da brzo stignete na željeno odredište. Takođe, ne morate da plaćate parkiranje. Uz to, nauka pokazuje da nas vožnja bicikla čini srećnim. Korist nemaju samo biciklisti. Kompanije su prepoznale da zaposleni koji putuju biciklom do posla idu ređe na bolovanje, da su kreativniji i produktivniji. Na nivou urbanog planiranja i razvoja, biciklizam može uticati na poboljšanje grada u kojem živite, smanjujući buku i zagađenje vazduha, umanjujući prometne gužve i prostor potreban za parkiranje", kazao je Henk van den Dool, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji.
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIÆ/ bg
Ovogodišnja tema festivala bila je posvećena smanjenju saobraćajne gužve, naročito u centru grada, jer se biciklima može brzo i lako stići na svaku destinaciju, kao i popularizaciji svakodnevne vožnje bicikla, koja može doprineti boljem mentalnom zdravlju, smanjenu stresa, anksioznosti i depresije.

Vožnja je počela u 16 časova na Trgu Nikole Pašića, a završila se na Dorćol Platzu u 18:30 h u festivalskoj atmosferi sa brojnim pratećim zabavnim sadržajima i proglašenjem pobednika Like My Bike takmičenja.

Sugrađani koji su učestvovali pokazali su da im je potrebna zdravija životna sredina sa manjim gužvama u saobraćaju.
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIÆ/ bg
Beograd Velograd je međunarodni festival koji se šesti put održava u Beogradu. Cilj festivala je da učini Beograd bezbednijim, čistijim i srećnijim gradom kako bi se smanjio nivo buke i zagađenja. Najbolji, najjednostavniji i najjeftiniji način za ostvarivanje ovih ciljeva, upravo je korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva.

Kako bi se poboljšao kvalitet života u gradu svako mora imati svoju ulogu: građani, donosioci odluka, državne institucije, nevladine organizacije, aktivisti, kompanije i političari. Beograd Velograd omogućava da se svi oni okupe, upoznaju, podele iskustva, uče jedni od drugih, sarađuju, zabave se i uživaju, a pri tom promovišu bicikl kao prevozno sredstvo.
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIÆ/ bg
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIÆ/ bg

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: