Mazdi stižu priznanja za inovativni benzinski motor

Prvi komercijalni benzinski motor na svetu sa kompresionim paljenjem, SKYACTIV-X, dobio je početkom 2018. dve nagrade za tehničku inovaciju.

Podeli
SKYACTIV-X benzinski motor
SKYACTIV-X benzinski motor

Početak 2018. godine doneo je Mazdi tri prestižne nagrade, u Parizu, Briselu i Milanu.

U Parizu je stiglo priznanje za najbolji dizajn, za koncept Vision Coupe, dok su u druga dva evropska grada dodeljene nagrade za tehničke inovacije.

SKYACTIV-X, prvi komercijalni benzinski motor na svetu sa kompresionim paljenjem, osvojio je nagradu "Quattroruote Global Tech" za najznačajniju tehnološku inovaciju godine na manifestaciji u Milanu u Italiji.

Pored toga, na sajmu automobila u Briselu SKYACTIV-X je osvojio trofej "FuturAuto 2018" za automobilsku inovaciju, koji dodeljuje Udruženje belgijskih novinara za automobile i mobilnost.

Nagradu u Milanu primio je Kijoši Fudživara, direktor u Mazda Motor Corporation
Nagradu u Milanu primio je Kijoši Fudživara, direktor u Mazda Motor Corporation

* U čemu je razlika između dizel i benzinskih motora?

* Osvežena Mazda 6 "karavan" – akcenat je unutra

Motor SKYACTIV-X koristi Varnicom kontrolisano kompresiono paljenje (SPCCI - SPark Control Compression Ignition), inovativni sistem koji je plod Mazdinog sopstvenog razvoja i omogućuje glatki prelaz između paljenja varnicom uobičajene smeše vazduha i goriva i kompresionog paljenja izrazito siromašne smeše.

Na taj način kombinuje prednosti benzinskih motora (kao što su postizanje visokih brojeva obrtaja i čista emisija) i dizel motora (superioran odziv i ubrzanja pri niskim režimima uz nisku potrošnju goriva), poboljšavajući efikasnost i obrtni moment do 30% u odnosu na aktuelni benzinski motor SKYACTIV- G, uz smanjenje prosečne potrošnje goriva za 20%.

Vesti

Pet godina besplatne garancije za Ford polovnjake

U mreži prodajno-servisnih centara Grand Motors u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Nišu počela je promotivna kampanja tokom koje se za sva Ford polovna vozila odobrava besplatna produžena petogodišnja garancija, odnosno do pređenih 50.000 km (šta pre nastupi).

Vesti sreda 28.02. 12:51 Komentara: 23
strana 1 od 55 idi na stranu