Bugatti pionir – kočnice iz štampača

Proizvođač superautomobila Bugatti po mnogo čemu je specifičan, a jedna od takvih stvari su i delovi koje koristi za svoja skupa vozila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

21:30

Bugatti pionir – kočnice iz štampača
Foto: Getty images

Chiron je remek delo inženjerstva koje sa običnim automobilima ima veze skoro kao i mlazni avion.

Tako će za sigurnost ovog modela biti zadužen kočioni sistem sa kleštima od titanijuma koja su napravljena pomoći 3D štampača. Najveća funkcionalna komponenta od titanijuma proizvedena ovom metodom.

Ovaj sportski automobil sa dvoja vrata ima 8.0-litarski motor od 1.100 KS, a šasija od karbon fibera ga čini izuzetno lakim i upravljivim pa je sposoban da dostigne maksimalnu brzinu od oko 300 km/h za svega 13,6 sekundi.

Da bi se takva "zver" mogla zaustaviti potrebne su i moćne kočnice, a za to je zadužen titanijum koji je izuzetno čvrst, ali s druge strane i lagan pa ne povećava masu vozila.
Foto: Bugatti
Štaviše, smanjuje je u odnosu na deo od aluminijuma jer je par klešta lakši za čak dva kilograma.

Jedan kvadratni milimetar legure od titanijuma, aliminijuma i vanadijuma koju koristi Bugatti za pravljenje kočionih klešta pomoću 3D štampača može da izdži pritisak od 125 kg/mm².

Titanijumska klešta se "štampaju" jer ih nije moguće efikasno izbrusiti kao aluminijum. Proces štampe se sastoji od brzog zagrevanja više od 2.200 slojeva titanijumske prašine do temperature od 700 Celzijusovih stepeni sa laserom.

Na kraju inženjeri imaju minimalan posao za finalno brušenje. Za svaki komad klešta je potrebno 45 sati, ali je i to bolje od brušenja bloka titanijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: