"Naravno da je to dobar auto kad su pokrali naš Evoque"

Land Rover nije uspeo da pravnim putem zaustavi prodaju kineske kopije modela Evoque u toj zemlji. Da stvari budu još gore po ovog proizvođača, "klon" iz Kine se veoma dobro prodaje, što i ne čudi ako se zna da njegova cena iznosi oko 30% cene originala.

Podeli
Landwind X7
Landwind X7

Pročitajte još: Ironija sudbine - Evoque se sudario sa svojim klonom

Ako ste pratili automobilske vesti u poslednjih par godina, sigurno se sećate kineske kompanije Landwind i njihovog modela X7, koji je u stvari "prekopirani" Range Rover Evoque.

Model X7 lansiran je u Kini 2014, što je ozbiljno razljutilo čelnike kompanije Jaguar Land Rover (JLR) s obzirom da je jeftini klon ugrozio prodaju originalnog modela Evoque u toj zemlji.

Landwind X7
Landwind X7

Kao za sve velike proizvođače automobila, a posebno za one koji su specijalizovani za izradu premijum vozila, i za JLR kinesko tržište je jedno od pojedinačno najvažnijih, ako ne i najvažnije u svetu.

Svaki poremećaj prodaje u Kini odražava se na ispunjenje godišnjih planova i može da u znatnoj meri ugorzi poslovanje auto-kompanije. Zato je JLR osim medijske ofanzive, pokušao da stane na put prodaji modela X7 legalnim, sudskim putem, ali mu to nije pošlo za rukom.

"(U Kini) ne postoji zakon koji bi mogao da nas zaštiti. Jednostavno, moraćemo da prihvatimo stvari onakve kakve jesu", izjavio je 2015. prvi čovek kompanije, Ralf Spet.

Landwind X7
Landwind X7

Tako je Landwind nastavio sa nesmetanom prodajom kopije, za kojom vlada velika tražnja u Kini. Da je X7 veoma važan model u njihovoj gami potvrđuje podatak da je to najprodavaniji Landwind automobil.

"Naravno da se dobro prodaje, to je dobar automobil. Mi (u JLR) to najbolje znamo, jer (X7) i jeste naš automobil", ironično je primetio Ralf Spet.

U poslednjem pokušaju da zaustavi prodaju Landwinda X7, Land Rover se pozvao na patentna prava u Kini, ali su tamošnje vlasti iznenada proglasile patent modela Evoque nevažećim.

Obrazloženje je bilo da se automobil pojavio u javnosti godinu dana pre nego što je Land Rover zaštitio dizajn vozila u kineskom patentnom zavodu.

Landwind X7
Landwind X7

.

strana 1 od 34 idi na stranu