Grčka: Duge kolone na granicama

Zbog štrajka grčkih carinika i 29. juna zatvoren granični prelaz Evzoni. Vozačima se savetuje da do grčkog mora stignu alternativnim pravcima, preko Bugarske.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2011.

09:35

Default images

Na oba granična prelaza Makedonije sa Grčkom na Đevđeliji i Starom Dojranu putnici čekaju po dva sata, jer su zbog štrajka u Grčkoj ogromne gužve, pa se zato preporučuje svim vozačima da putuju preko Bugarske, izjavila je Vanja Branković iz Informativne službe Auto-moto saveza Srbije.

Prema njenim rečima, na tim graničnim prelazima propuštaju se putnici i vozila na svaka dva sata po 15 minuta, a pošto je počela turistička sezona, ogromne su kolone.

Brankovićeva je istakla da je situacija na graničnim prelazima Makedonije sa Grčkom praktično ista kao i 28. juna, samo što je tada bio prohodan jedan granični prelaz, koji je sada ponovo prebukiran vozilima.

Ona je rekla da je neizvesno da li će se poboljšati situacija na graničnim prelazma Makedonije sa Grčkom tokom dana, a da je u AMSS prate i da su stalno u kontaktu sa nadležnim organima u Makedoniji.

JAT za sada nije planirao izmene u redu letenja prema Grčkoj zbog štrajka u toj zemlji, izjavio je šef kabineta generalnog direktora te avio-kompanije Stanimir Jovanović.

Podsetimo, u Grčkoj je 28. juna, dan pre glasanja o novom, još restriktivnijem setu mera štednje u parlamentu, počeo generalni štrajk koji je paralisao život u zemlji, ali i turiste i sve druge koji su u kolonama zarobljeni na jednom od najprometnijih graničnih prelaza - Evzoni.

Građanima se preporučuje alternativni putni pravac preko Bugarske, ali postoji opasnost da bi i ti alternativni pravci mogli biti problematični, pa je možda najbolje da se oni koji putuju u Grčku sopstvenim automobilima blagovremeno obaveste kod nadležnih.

O situaciji na graničnim prelazima građani mogu da se informišu u makedonskom Auto-moto savezu na telefoske brojeve: 00 389 15 555 ili 00 389 196.

Turisti bezbrižni

Srpskih turista u Grčkoj, prema dosadašnjim podacima, ima više nego u istom periodu 2010. godine. Mnogi od njih za sada ne osećaju posledice štrajka, javlja dopisnik B92 iz Sartija, gde oko dve i po hiljade gostiju iz Srbije, predstavlja trenutno najbrojniju stranu populaciju turista u ovom grčkom letovalištu.

U tom mestu kao i prvog jutra generalnog štrajka u Grčkoj sve aktivnosti započele su uobičajeno. Prodavnice, komunalci, dostavne službe rade normalno. Ipak, štrajk je više zabrinuo one koji žive od turističke sezone. Oni, kako kažu, turiste dočekuju radno.

"U redu, u Grčkoj je generalni štrajk, ali ljudi imaju na to pravo, jer je demokratski. Naravno, mi ne voliko kada se to dešava za vreme turističke sezone, jer to psihološki deluje na ljude. Međutim, ovaj štrajk nema uticaja na to i sezona za sada ide dobro i nadamo se da će tako i ostati."

"Ja mislim da je kriza u glavi, a ne i toliko u džepovima, tako da mi čekamo ljude, radimo i spremni smo i za krizu, ali da je prebrodimo."

Većina srpskih turista o štrajku više saznaje od prijatelja i rođaka u Srbiji, nego u letovalištu Sarti u Grčkoj.

"Ovde u Sartiju se to ništa ne oseća, zaista ništa, apsolutno ništa ne primećujem."

"U ovim turističkim centrima to se zaista ne oseti. Noćni život do 12 ili dva sata, a u nekim lokalima i do ranih jutarnjih sati. Evo ja kažem da mi putujemo svaki dan, na putevima nema ništa."

Inače, prema prvim nezvaničnim podacima, na severu Grčke boravi veći broj srpskih turista, nego što je to bilo u istom periodu 2010. godine. Tako je i u Sartiju u odnosu na prethodnu sezonu za trećinu više gostiju iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: