Automobili

Sreda, 27.10.2021.

14:01

Kolekcionarska poslastica: Zvali su ga nemački Ferrari, a zasnovan je na Opel Senatoru FOTO

Malo poznati nemački proizvođač automobila Bitter osnovan je pre pedeset godina, a na oglasima se upravo pojavio dobro očuvani primerak modela SC Coupe izrađenog u manje od 500 jedinica.

Izvor: B92

Kolekcionarska poslastica: Zvali su ga nemački Ferrari, a zasnovan je na Opel Senatoru FOTO
Foto: eBay

Erih Biter je istoimenu auto-kompaniju osnovao 1971, da bi dve godine kasnije počeo maloserijsku proizvodnju prvog automobila - Bitter CD, baziranog na modelu Chevroleta.

U periodu 1973-1979. izrađeno je 400 primeraka modela CD, da bi se kompanija zatim fokusirala na novi model, koji je nosio oznaku SC.

Bitter SC koristio je kao mehaničku osnovu Opel Senator, a proizvodio se u peruodu od 1979. do 1989. godine. Ukupno je iz radionica kompanije Eriha Bitera izašlo 488 ovih automobila, a primerak koji se pojavio na oglasu u Holandiji je iz 1981. i nosi redni broj 23.
Foto: eBay
Ispod haube je 3.0-litarski Opelov 6-cilindarski motor sa 177 KS, uparen sa automatskim menjačem.

Na fotografijama se se vidi da je unutrašnjost presvučena kožom u krem nijansi i da je takođe u odličnom stanju.

Utisku luksuza doprinose i detalji od tamno braon drveta, poput volana.
Foto: eBay
Primerak iz Holandije prešao je oko 76.000 km, a prodavac za njega traži 42.500 evra, što nije malo, ali ne treba zaboraviti da je ovaj automobil kao nov koštao otprilike kao Ferrari 308, što znači da ni tada nije bio jeftin.

Inače, Biter SC je u svoje vreme nazivan i "nemačkim Ferrarijem 400i" zbog dizajna koji je neodoljivo podsećao na model italijanskog proizvođača.
Ferrari 400i (Foto: Ferrari promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: