Svet 11

10.05.2024.

23:59

Rat u Ukrajini – dan 806: Totalno uništenje; Ukrajinci napali; Direktan pogodak

Rat u Ukrajini – 806. dan.

Izvor: B92.net

Rat u Ukrajini – dan 806: Totalno uništenje; Ukrajinci napali; Direktan pogodak
Profimedia

Podeli:

Ruske snage počele su oslobađanje sela Staromajorsko i Urožajno na vremjovskom pravcu, saopštio je predsednik komisije za pitanja suvereniteta, patriotske projekte i podršku veteranima Javne komore Vladimir Rogov.

Ruska vojska je granatirala Kupjansk u Harkovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a druga je povređena, kako javljaju ukrajinske vlasti.

Volodimir Zelenski potpisao je juče zakon o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije od 14. maja do 11. avgusta. 

Završeno

23:25

Ukrajinci napali

Ukrajinska vojska ponovo je granatirala grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti iz višecevnih raketnih lansera.

Prema navodima medija, ruske snage brane se PVO sistemima i za sada nema informacija da li je koji projektil doleteo do mete.

Granatirana je i naftna rafinerija u mestu Rovenjki u Luganskoj Narodnoj Republici, a tom prilikom poginulo je troje ljudi, a u postrojenju je izbio požar.
 

20:53

Rusi udarili; Direktan pogodak

Ruska vojska saopštila je da je direktnim pogotkom iz sistema "iskander" uništila američki PVO sistem "patriot" u Zaporoškoj oblasti.

Kako se navodi, uništena je i prateća radiolokaciona stanica "AN/MPQ-65“.
 

17:13

U ruskom napadu na Sumsku oblast stradala starija žena, povređena njena unuka

U današnjem napadu ruskih trupa na naselje Esman u Sumskoj oblasti, poginula je 64-godišnja žena a povređena je njena 17-godišnja unuka, saopštilo je regionalno tužilaštvo.

Ruske snage su oko 7.10 časova po lokalnom vremenu izvele udar na naselje udaljeno više od 10 kilometara od granice, prenosi Kijev independent.

Artiljerijsko granatiranje je trajalo skoro sat vremena, gađajući civilnu infrastrukturu u okrugu Šostka, navode lokalne vlasti. Rusija je u četvrtak napala Sumi 302 puta u 60 odvojenih napada tokom celog dana, saopštila je vojna uprava Sumske oblasti.

17:12

SAD objavljuju novi paket pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države će danas objaviti novi paket pomoći Kijevu od 400 miliona dolara, koji će uključivati rakete za sisteme "patriot" i borbena pešadijska vozila "bredli", prenosi Politiko pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

"SAD će u petak objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 400 miliona dolara“, pišu mediji. Politiko navodi da će paket uključivati rakete za "patriot" i "stinger", borbena vozila pešadije "bredli", oklopne transportere MRAP i protivtenkovske sisteme "džavelin".

15:19

Kijev: Rusi granatirali Sumsku oblast

Rusija je artiljerijom napala Sumsku oblast prilikom čega je poginula jedna osoba dok je druga ranjena, saopštavaju ukrajinske vlasti

Saopšteno je da je pokrenuta pretkrivična istraga o kršenju zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji sa ubistvom sa predumišljajem, pod proceduralnim rukovodstvom Okružnog tužilaštva.

Tužioci i drugi pripadnici policije dokumentuju posledice granatiranja.

15:08

Zelenski: Ukrajinske snage zaustavile rusku ofanzivu u Harkovu; ima žrtava

Ukrajinske snage zaustavile su ofanzivu ruskih trupa u pravcu Harkova, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom.

"Rusija je pokrenula talas kontraofanzivnih dejstava u ovom pravcu. Ukrajina ih je tamo dočekala sa našim trupama, brigadama i artiljerijom. Oni su pojačali svoje snage u ovom pravcu, to je činjenica. Ali naša vojna komanda je znala za to i dočekala neprijatelja artiljerijskom vatrom", rekao je on, prenosi Ukrinform.

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov saopštio je da je u ruskom granatiranju poginulo najmanje dvoje ljudi, a petoro je povređeno.

On je dodao da je jedna osoba ubijena i petoro povređeno u Vovčansku, dok je drugi čovek nastradao obližnjem selu.

13:45

Predsednica Slovačke doputovala u Kijev

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, kojoj se bliži kraj mandata, doputovala je danas u oproštajnu posetu Kijevu, saopštio je njen portparol Martin Strižinec.

"Danas sam stigla u Kijev u oproštajnu posetu. Ovo je već četvrti put za vreme mog predsedničkog mandata, treći put - tokom rata", napisala je Čaputova na Fejsbuku.

Ona je dodala da je stigla sa "dobrim vestima" o pomoći Slovačke Ukrajini od više od 4 miliona evra pomoći za nabavku artiljerijskih granata. Ova municija treba da bude isporučena Ukrajini najkasnije do kraja leta, prenosi TASR.

Čaputova će se u okviru posete sastati predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom.

13:26

Ruski višecevni lanser raketa napada u Volčanku

12:59

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

- Ruska vojska je izvela udare na položaje ukrajinske PVO, arsenale oružja, rafinerije, fabrike za proizvodnju čamaca i dronova, položaje jedinica;

- Za nedelju dana ruske snahe su izvele 27 grupnih udara oružjem velikog dometa;

- Jedinice "Zapad" oslobodile su mesta Kotljarovka i Kislovka, odbijeno je 14 ukrajinskih kontranapada;

- U poslednja 24 sata protivnik je u borbama sa pripadnicima grupe "Zapad" izgubili do 1.015 vojnika, tri tenka, od toga dva "leoparda";

- Grupa "Jug" je nastavila proboj u dubinu protivničke odbrane, a ukrajinske snage su izgubile više od 1.985 vojnika;

- Jedinice grupe "Istok" poboljšali su svoj taktički položaj a protivnik je izgubio 860 vojnika;

- Jedinice grupe "Centar" oslobodile su naselje Novokalinovo u DNR, a za nedelju dana ukrajinska vojska izgubila je 2.360 vojnika, četiri tenka, od toga jedan "leopard";

- Grupa "Centar" je za nedelju dana uništila dva tenka "abrams", dva vozila "bredli" i jedno tipa "marder", kao i višecevni bacač raketa "vampir";

- Jedinica "Dnjepar" je za nedelju dana porazila tri ukrajinske brigade, a protivnik je izgubio do 240 vojnika;

- Tokom protekle nedelje na liniji razdvajanja predalo se 13 ukrajinskih vojnika;

- Ruska vojska uništila je skladište raketne municije zapadne proizvodnje u Odesi.
 

11:33

Ruske snage u jurišu na granicu; Odbijeni su

Ruske snage pokušale su da probiju granicu sa Ukrajinom sa diverzantskim grupama dok su pojačale granatiranje grada Vovčansk u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov, rekao je u petak guverner Harkova.

Oleh Sinjehubov je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram rekao da su pokušaji odbijeni i da su ukrajinske snage"pouzdano držale svoje pozicije i nisu izgubile ni metar", preneo je Rojters.

On je rekao da Rusija nema resurse da napreduje na grad Harkov i da su njene akcije na granici "provokacija".
 

10:45

Ruski gubici na današnji dan

10:45

Ukrajinci kasetnom municijom udarili na Ruse

08:54

Dron pogodio rafineriju nafte u ruskoj oblasti Kaluga

Ukrajisnki dron pogodio je rafineriju nafte u ruskoj oblasti Kaluga, javila je u agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore hitnih službi.

Vladislav Šapša, gubernator Kaluške oblasti koja se graniči sa širem Moskovskim regionom, rekao je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da je požar odmah ugašen.

RIA je saopštila da su tri kontejnera sa dizel gorivom i jedan sa mazutom izgorela u požaru u rafineriji Pervii zavod u Kalugi.

08:24

Dron krenuo ka Moskvi? Oboren je

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da su ruske protivvazdušne jedinice presrele bespilotnu letelicu južno od Moskve i nije bilo povređenih niti štete.

Sobjanin je na Telegramu naveo da je dron koji je krenuo ka Moskvi, oboren u okrugu Podolsk južno od prestonice.

07:10

Ruski dronovi se okomili na Časov Jar

07:08

Granatiran Harkov

Eksplozije su se dogodile u oblasti Harkova usred vazdušnog napada, javio je ukrajinski TV kanal  "Public“.

"U Harkovu se čula eksplozija , javili su naši dopisnici", piše TV kanal na svom Telegram kanalu. Nekoliko minuta kasnije, TV kanal je izvestio o još jednoj eksploziji.

Uzbuna za vazdušni napad je takođe proglašena u Odeskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti  Ukrajine, kako prenosi RIA.

07:07

Ministarstvo dobrane Rusije: Uništeni dronovi

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći pet ukrajinskih bespilotnih letelica (UAV) iznad Brjanske, Moskovske i Belgorodske oblasti.

"Poslednji pokušaji kijevskog režima da izvede seriju terorističkih napada korišćenjem bespilotnih letelica protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije su osujećeni," saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: