Bolesti 0

09.05.2024.

16:31

Šire se: Epidemija morbila u srpskom gradu

U Novom Pazaru proglašena je epidemija morbila, nakon što je ova bolest registrovana kod troje dece, potvrđeno je radiju Sto plus u Zavodu za javno zdravlje.

Izvor: Beta

Šire se: Epidemija morbila u srpskom gradu
Shutterstock/phichet chaiyabin

Podeli:

Epidemiolog te zdravstvene ustanove Samra Ljajić rekla je radiju Sto plus da su dva slučaja epidemiološki povezana, te da ni jedno od troje zaražene dece nije vakcinisano.

"Prvi slučaj malih boginja registrovan je kod deteta iz Novog Pazara koje je boravilo u bolnici u Beogradu zbog drugog zdravstvenog problema, pa je bolest tamo i potvrđena. Bolest je nakon njegovog dolaska iz Beograda potvrđena i kod njegove sestre, a kod trećeg deteta bolest je klinički potvrđena na našem Dečijem odeljenju i ono nije u srodstvu sa dvoje već obolele dece", rekla je Ljajić.

Dodala je da je školskim i predškolskim ustanovama poslato obaveštenje o merama predostrožnosti koje je neophodno preduzeti u slučaju proglašenja epidemije.

Ljajić ističe da je imunizacija dece MMR vakcinom jedini način da se spreči širenje te veoma zarazne bolesti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: