Aktuelno 11

09.05.2024.

21:24

Znate li da Google tajno snima sve što govorite? Evo kako to da isključite

Google, tehnološki gigant čije usluge koristi milijarde ljudi širom sveta, ima funkciju koja mu omogućava tiho snimanje glasova korisnika koje skladišti za druge svrhe.

Izvor: Večernji list

Znate li da Google tajno snima sve što govorite? Evo kako to da isključite
Shutterstock/ReaLiia

Podeli:

Google skladišti audiozapise aktivnosti korisnika na internetu i u aplikacijama, uključujući verbalne interakcije sa pretraživanjem, asistentom i mapama kako bi unapredio tehnologije prepoznavanja zvuka.

Nedavno je, međutim, tehnički stručnjak otkrio "cheat code", za koji tvrdi da može da spreči Google u beleženju aktivnosti pametnih telefona korisnika. 

Korisnici bi trebalo da prilagode svoj Google nalog tako što će odabrati odgovarajuće postavke u "Podacima i privatnosti", kako bi blokirali pristup mikrofonu i kameri tehnološkoj kompaniji, piše Daily Mail.

Tehnički poduzetnik Džefri Kastiljo podelio je korisnicima savet putem videa na Instagramu, objašnjavajući kako mogu da isključe ovu funkciju. 

Naime, potrebno je da se otvori aplikaciju Google i da se klikne na "Manage your Google account". a zatim da se otvore podešavanja podataka i privatnosti, pa zatim podešavanja istorije i onda "Aktivnost na webu i u aplikacijama".

Odatle se pomerite nadole, do odeljka "Uključi glasovne i audioaktivnosti" gde stoji plava kvačica. Kako biste zaustavili da vas Google "sluša", potrebno je da poništite tu oznaku, odnosno da pomerite kvačicu.

"Kada je ovo isključeno, audiosnimci glasovnih interakcija sa Google pretraživanjem, asistentom, i mapama neće se čuvati na vašem Google nalogu, čak i ako ste prijavljeni", objasnili su iz kompanije Google.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: