Izvor: Jutarnji.hr

Nemački službenici poklanjaju vikendicu poznatog naciste Jozefa Gebelsa i jednog od najbližih saradnika Adolfa Hitlera, nakon što je decenijama bezuspešno pokušavali da je prodaju.

Stefan Evers, berlinski senator za finansije, najavio je u četvrtak da je spreman da oronulu imovinu ustupi svakome ko želi da je uzme, piše Telegraf.

Vila od 17 hektara godinama im zadaje probleme zbog astronomskih troškova održavanja, ali i mračne prošlosti koja opseda ovo imanje.

"Nudim vilu onome ko je voljan da je uzme, kao poklon iz Berlina", rekao je Evers prošle nedelje u berlinskoj poslaničkoj komori.

Gebels, član Hitlerovog najužeg kruga, dao je da se kuća sagradi 1936. godine i iskoristio je za druženje sa raznim glumicama. Nakon pada nacističkog režima, nakratko je korišćena kao vojna bolnica pre nego što je prešla u ruke Sovjeta, koji su je pretvorili u omladinski logor.

Od 2000. godine, imanje, oko 10 milja severno od Berlina, bilo je nenaseljeno, a vila, okružena gustom šumom iza jezera Bogensee, propala je. Mnogi prozori su zabijeni ili polomljeni, a nedostaju i delovi fasade.

Profimedia

Evers je tražio predloge koji bi opravdali istorijski značaj lokacije, kao što je preuzimanje od strane savezne vlade ili susedne države Brandenberg, gde se nalazi. Druga mogućnost bi bio novi privatni vlasnik, možda sa namerom da se prostor pretvori u muzej. Senator je upozorio da ako se novi vlasnici ne jave, "kao što je bio slučaj proteklih decenija, onda država Berlin neće imati drugu opciju osim da izvrši rušenje".

Pokrajina Brandenberg do sada je oklevala da preuzme zemljište jer bi troškovi rekonstrukcije iznosili 350 miliona evra. Ostaje jeftinija varijanta - srušiti celu imovinu, što bi koštalo 50 miliona evra.

Podeli: