Svet 0

10.05.2024.

11:21

Borelj obelodanio: Ove zemlje će uskoro priznati Palestinu

Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro će ozvaničniti priznanje Države Palestine, što bi moglo da podstakne druge EU zemlje da učini isto, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Izvor: Tanjug

Borelj obelodanio: Ove zemlje će uskoro priznati Palestinu
EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Podeli:

On je potvrdio da je dobio uveravanje španskog ministra spoljnih poslova Hosea Manuela Albaresa da će Madrid zvanično priznati Palestinu 21. maja.

Borelj je rekao da Belgija sada neće priznati nezavisnu Palestinu, ali da Brisel ''ne isključuje'' tu mogućnost u budućnosti, prenosi španski RTVE.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je u četvrtak da je vlada Slovenije pokrenula proceduru za "priznanje nezavisne, suverene države Palestine".

Fajon je objasnila da se odluka vlade Slovenije zasniva na granicama između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da bi teritorija Palestine obuhvatala Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: