Koliko su opasni multimedijalni sistemi u automobilima i ekrani osetljivi na dodir?

Čak polovina ispitanika odgovorila je da su doživeli da im je "touchscreen" u automobilu skrenuo pažnju sa puta.

Izvor: B92, Revijahak.hr
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Istraživanje koje je proveo Ipsos za Gjensidige (norveško osiguravajuće društvo) i Udruženje za bezbednost saobraćaja (Traffic Safety Association – TSF) pokazuje da multimedijalni sistem u automobilu oduzima dosta pažnje vozaču i može dovesti do nesreće.

Čak polovina ispitanika odgovorila je da su doživeli da im je "touchscreen" u automobilu skrenuo pažnju sa puta.

Čak 42 odsto ispitanika uzrasta između 18 i 39 godina priznaje da su doživeli neprijatne ili opasne situacije kao rezultat upotrebe ekrana.

"Kada skoro polovina vozača usmerava pažnju tokom vožnje na ekran, a ne na put, to je ozbiljno. To je opasno skretanje pažnje sa puta, poput upotrebe mobilnih telefona, društvenih mreža ili fotografisanja selfija za upravljačem vozila", kaže Geirr Tangstad-Holdal, generalni direktor TSF-a.

U Velikoj Britaniji je magazin What Car? testirao multimedijalne sisteme 20 modela i proučio koliko je njima teško ili lako upravljati.

Osoba koja je testirala sistem imala je zadatak da poveća temperaturu klima-uređaja za dva stepena, poveća brzinu ventilatora, smanji prikaz navigacije, postavi rutu na navigacionom sistemu, promeni radio stanicu i pomoću glasovne kontrole pronađe najbližu benzinsku pumpu.

Pokzalao se da najviše zbunjuje ekran multimedijalnog sistema u električnom MG-u ZS EV, koji je u šest različitih testova dobio samo 12 od 30 mogućih bodova.

Posle njega najlošiji je bio Fiat 500X sa 14 bodova.

Sa druge strane, automobil sa sistemom kojim je najlakše upravljati i koji najmanje ometa vožnju je BMW Serije 3 sa takozvanim Live Cockpit Professional sistemom. Na testu je dobio 28 od 30 mogućih bodova.

U svakom slučaju, ako treba da obavite bilo kakave veće zahvate na multimedijalnom sistemu, učinite to dok automobil stoji (namestite navigaciju, podesite temperaturu u kabini…).

U nastavku možete da vidite koliko su loši ili dobri multimedijalni sistemi u različitim automobilima s tim da je mesto broj 1 najgore, a mesto broj 20 najbolje.

1. MG ZS EV - 12 bodova
2. Fiat 500X - 14 bodova
3. Škoda Citigo-e - 16 bodova
4. Peugeot 508 SW - 17 bodova
5. Lexus RX - 18 bodova
5. Honda CR-V - 18 bodova
7. Nissan Juke - 19 bodova
8. Toyota Corolla - 20 bodova
8. Volvo S60 - 20 bodova
10. Jaguar XE - 21 bod
10. Škoda Kamiq - 21 bod
12. Opel/Vauxhall Corsa - 22 boda
12. Hyundai Ioniq - 22 boda
14. Ford Fiesta - 23 boda
15. VW Passat - GTE 24 boda
16. Mazda 3 - 25 bodova
17. Audi Q3 Sportback 26 bodova
18. Porsche Panamera 27 bodova
18. Mercedes CLA 27 bodova
20. BMW Serije 3 28 bodova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu