Kia Tiger – samohodno mobilno vozilo

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG), čiji automobilski deo čine Hyundai, Kia i Genesis, razotkrila je koncept TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot), koji je njihovo drugo ultimativno mobilno vozilo (UMV) i prvo bez posade.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2021.

18:30

Kia Tiger – samohodno mobilno vozilo

Transformirajući inteligentni hodajući robot namenjen je transportu različitih vrsta tereta na zahtevnim terenima.

New Horizons Studio razvija tehnologije za inovativne platforme vozila
TIGER je razvila grupacijina kompanija New Horizons Studio, koja ima sedište u mestu Mountain View u Kaliforniji. Studio osnovan krajem 2020. godine sa ciljem razvijanja UMV-ova želi postati vodeći u Silicijevoj dolini na području istraživanja i inovacija. "Vozilo kao što je TIGER i tehnologije koje stoje iza toga nam pružaju priliku da pomeramo granice naše mašte," rekao je Dr. John Suh, vođa studija. "Neprestano tražimo nove načine za dizajniranje vozila i koncepte transporta i mobilnosti u bliskoj budućnosti."

TIGER za transport tereta do udaljenih i nepristupačnih krajeva – deluje sa pogonom na 4 točka ili kao 4-nožna hodajuća mašina
Izuzetne mogućnosti "tigra" namenjene su delovanju kao mobilna naučno-istraživačka platforma na nepristupačnim krajevima. Vozilo napravljeno na modularnoj platformi uključuje vrlo pokretne noge i sistem za pomeranje točkova, okretanje od 360 stepeni i različite senzore za daljinsko osmatranje. Tiger se može povezati i sa »avio-vozilima« bez posade (UAV) koja ga mogu puniti i prevesti na nepristupačne terene.

Pozamašan deo za odlaganje tereta Tigeru omogućava transport robe za dostavu, a može i dostavljati pakete pomoći u hitnim slučajevima. Točkovi koji se pomeraju u više smerova omogućavaju savladavanje različitih ekstremnih situacija. Tiger sa svojim teretnim mogućnostima nudi više od tipičnog terenskog vozila. Sa raširenim nogama vozi se kao vozilo sa pogonom na 4 točka, kada je i najefikasniji zbog kretanja pomoću kotrljanja. Kada vozilo zaglavi ili se mora kretati po zahtevnijem terenu, teškom ili neprohodnom samo sa točkovima, tada dolaze do izražaja njegove sposobnosti hodanja zahvaljujući nogama. Grupacija HMG je 2019. na sajmu zabavne elektronike CES predstavila koncept Elevate, svoje prvo ultimativno mobilno vozilo sa pokretnim nogama. Tiger sa konceptom Elevate deli slične karakteristike kao što su noge i točkovi – razlika je u tome da je prvi namenjen prevozu putnika dok je Tiger bez posade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: