"Ko je 2020. kupio novi automobil a sada ga prodaje, može čak i da zaradi"

Procena je da se u Srbiji godišnje proda oko 150.000 polovnih vozila, a 80 odsto ih je starije od 10 godina. Polovnjaci u odnosu na 2021. poskupeli za petinu, stabilizacija cena tek 2024. godine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Hadrian/Shutterstock
Foto: Hadrian/Shutterstock

Polovni automobili u Srbiji skuplji su u proseku 21 odsto u odnosu na 2021. godinu, rast cena biće nastavljen, a stabilizacija se očekuje tek u 2024. godini, poručuju sa portala Polovni automobili.

"Verujem da neće u bliskoj budućnosti doći do pada cena, a stabilizacija cena se može očekivati u 2024. godini", rekla je za Tanjug Romana Takov sa tog portala.

Procena je da se u Srbiji godišnje proda oko 150.000 polovnih vozila. Više od petine su porasle cene u odnosu na 2021, a za 29 procenata u odnosu na cene iz 2020. godine.

Foto: Istvan Csak/Shutterstock
Foto: Istvan Csak/Shutterstock

Takov navodi da su skuplji polovnjaci rezultat pandemije koja je donela nestašicu mikročipova neophodnih za nove automobila. Manje novih automobila uticalo je i na ponudu polovnih, pa tako i cene.

"Sadašnja situacija u Ukrajini ima uticaj i može samo da dodatno intenzivira postojeći disbalans ponude i potražnje polovnjaka", rekla je ona.

Podsetila je da su Rusija i Ukrajina značajne kako za nabavku sirovina za auto-industriju, tako i po pitanju isporuke komponenata fabrikama u drugim državama.

"Teško je reći koliki je uticaj samog dešavanja u Ukrajini, a koliko je od korone. Povezani su i teško odvojivi", rekla je ona.

Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock
Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock

Takov kaže da se u Srbiji najviše kupuju polovnjaci napravljeni između 2005. i 2010. godine.

Podatak da je 80 odsto prodatih starije od 10 godina, objašnjava platežnom sposobnošću.

"Prema našim istraživanjima četvrtina kupaca traži polovni auto od 3-5 hiljada evra, zatim 2-3 hiljade, a tek onda za 5-7 hiljada evra. Najpopularniji su i dalje dizelaši", rekla je ona.

S obzirom na 29 odsto veće cene u odnosu na 2020. godinu, Takov kaže da je moguće da je neko ko je tada kupio nov auto, sada preko prodaje istog polovnog ostao na nuli, ili čak i zaradio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu