Mrkli mrak posle Pupinovog mosta – dokle? VIDEO

Zbog lopova, a vrlo verovatno i organizovanih kriminalnih grupa koje obijaju i pljačkaju trafostanice, deo obilaznice oko Beograda od Pupinovog mosta ka Pančevačkom putu godinama je u mraku, podseća na ovaj problem sajt Polovni auotmobili.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

11:50

Mrkli mrak posle Pupinovog mosta – dokle? VIDEO
Screenshot YouTube

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Razlog je u opljačkanim trafostanicama koje snabdevaju strujom osvetljenje na ovoj deonici, a ovi kriminalci ne samo da nanose materijalnu štetu, već dovode u opasnost brojne građane koji svakodnevno koriste taj put.

Iako postoji rešenje kako da se spreče krađe, nadležni ga još ne primenjuju. Zbog birokratskih procedura popravka i obnova trafostanica ide izuzetno sporo.

Trafostanice su pljačkane i uništavane jedna po jedna i bilo je očigledno da se taj trend neće zaustaviti. Ipak, ništa nije urađeno da bi se preostale trafostanice zaštitile.

Usled mraka je mnogo teže da se uoči neki predmet na putu, životinja koja pretrčava put (srne, divlje svinje, zečevi...) ili zaustavljeno vozilo koje zbog kvara nema nikakvo svetlo. Zbog takvih stvari lako može da dođe do nesreće sa fatalnim ishodom. Na sreću, do sada se nije dogodila neka ozbiljnija saobraćajna nesreća, ali s pravom se može postavi pitanje – da li je to neko čeka?

Na video snimku možete da vidite kako izgleda vožnja preko Pupinovog mosta sa zemunske strane, ka petlji na kojoj se izlazi na Zrenjaninski put: Početkom novembra, upravo na neosvetljenom delu, oko 19:00 časova, kamion je udario divlju svinju, naglo zakočio, a zatim je u njega udario automobil, na kojeg je naletelo drugo vozilo. Pukom srećom nije bilo povređenih.

A šta ima da se ukrade iz trafostanice?

Ima svašta da se ukrade. Na prvom mestu, mnogo bakra. Bakar se na otpadima prodaje po ceni i do 550 dinara po kilogramu.

Jedan trafo težak je po nekoliko stotina kilograma. Ako se "profesionalno" ukrade, bez oštećenja, može da se proda u funkcionalnom stanju i tada mu je cena neuporedivo veća nego kada bi se prodavao u vidu materijala za reciklažu.

Tu su i razne komponente i kablovi, ali i transformatorsko ulje, inače veoma kancerogeno. Ulje se nekad prolije, a nekad se i ono ukrade, pošto može da se koristi kao gorivo u dizel motorima.

Za rubriku verovali ili ne

Čak 10 od 11 trafostanica na deonici od Pupinovog mosta do Pančevačkog puta obijeno je od otvaranja 2014. godine.

Trenutno osvetljenja nema na oko 8 kilometara od Pupinovog mosta do petlje kod Zrenjaninskog puta, tj. izlaza za Borču i Zrenjanin, kao i na nekoliko delova na samom Pupinovom mostu.

Hoće li uskoro biti popravljeno osvetljenje?

Stiže nam mnogo pitanja od vozača koji voze deonicom od Pupinovog mosta ka Pančevačkom putu. Pitaju šta se dešava sa osvetljenjem i kada će taj problem biti rešen?

Od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dobili smo sledeći odgovor:

"Javno osvetljenje na delu od Pupinovog mosta do Zrenjaninske petlje nije u funkciji jer su trafostanice iz kojih se napaja rasveta obijene i opljačkane. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je izvela radove na sanaciji dve trafostanice, tako da je javna rasveta uspostavljena na Zrenjaninskoj petlji i na Pupinovom mostu. Direkcija je pokrenula i postupak za raspisivanje tendera za sanaciju i preostalih trafostanica duž Severne tangente."

Dakle, pokrenut je postupak za raspisivanje tendera za popravku preostalih uništenih trafostanica.

Kada će čitav proces biti završen, ostaje da vidimo. Do tada – svi koji se krećete ovom deonicom, vozite mnogo pažljivije nego inače i dobro otvorite oči.

Zločin i kazna

Krađa ovolikog obima trebalo bi da bude prioritet nadležnim organima, naročito kad se uzme u obzir opasnost koja se izaziva u saobraćaju i opasnost od kancerogenog transformatorskog ulja.

Uništavanje i krađe iz trafostanica nisu retkost. Naprotiv, vrlo su česte, kao i generalno krađa bakra u svim oblicima. Zato ostaje nejasno zašto trafostanice nisu u startu obezbeđene iole naprednijim alarmnim sistemima, čija je cena zanemarljiva u odnosu na troškove popravke.

A što se tiče kaznene politike prema onima koji nekim čudom budu uhvaćeni? Šta vi mislite, da li bi se broj krađa smanjio kada bi kazne bile oštrije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: