Policajac napisao kaznu samovozećem automobilu

Saobraćajac je zaustavio autonomno vozilo tokom testiranja u San Francisku jer nije propustilo pešaka na prelazu. U kompaniji koja izvodi testove kažu da pešak nije bio ugrožen jer se nalazio na bezbednoj udaljenosti od samovozećg automobila.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

* "Samovozeći će možda ubiti hiljade, ali će spasti više"

Sve se dogodilo samo dan nakon što je Uberov samovozeći automobil usmrtio ženu u Arizoni dok je bio u autonomnom modu vožnje.

Kako navode lokalni mediji, policajac u San Francisku procenio je da je samovozeći Chevrolet Bolt, koji pripada kompaniji Cruise, prošao previše blizu pešaka, pa je zaustavio automobil i napisao mu kaznu, kao što bi to učinio svakom drugom vozaču koji napravi sličan prekršaj.

U Chevroletu se tokom testiranja na mestu vozača nalazio tehničar, koji nadgleda vožnju.

Kompanija Cruise, u čijem je vlasništvu samovozeći automobil, izdala je saopštenje da nije bilo opasnosti po pešaka i da se prema njihovim podacima sa kompjutera on nalazio na 3,3 metra od vozila u trenutku kada je ono prošlo prošlo pored njega.

"Bezbednost je za nas prioritet prilikom testiranja samovozećih automobila. Zakon u Kaliforniji propisuje da vozilo mora da da prednost pešaku na prelazu, tako da on može da pređe ulicu bez ometanja, žurbe ili straha. Naši podaci pokazuju da se u ovom slučaju tako i dogodilo."

Kako kažu u toj kompaniji, za eventualne prekršaje odgovornost snosi test vozač koji se nalazi u samovozećem automobilu.

Aktuelno

Automobil godine u svetu je – Volvo XC60!

U tradicionalnom izboru "Svetski automobil godine" (World Car of the Year), čije se finale održava pod okriljem sajma automobila u Njujorku, titula za 2018. pripala je SUV modelu Volvo XC60. To je ujedno prvi Volvo u istoriji koji je postao svetski automobil godine.

Aktuelno četvrtak 29.03. 08:40 Komentara: 30
strana 1 od 11 idi na stranu