Svet 0

26.04.2024.

8:33

Pristali su; Prekid vatre je blizu?

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD.

Izvor: Tanjug

Pristali su; Prekid vatre je blizu?
Profimedia/Israel Defense Forces / Handout via SIPA PRESS

Podeli:

Izraelski ratni kabinet je sada spreman da prihvati oslobađanje samo 20 talaca u prvoj fazi sporazuma pod uslovom da budu oslobođeni žene, muškarci stariji od 50 godina i teško bolesni i kabinet je u četvrtak ovlastio pregovarački tim Izraela da razgovara o fleksibilnijem pristupu sa egipatskom delegacijom koja će danas u Tel Avivu održati dodatne razgovore, preneo je izraelski sajt Inet, piše Tajms of Izrael pozivajući se na izraelske portale.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik je nakon toga izjavio za taj sajt da Izrael zapravo pristaje na oslobađanje 33 taoca, a portal navodi da je Hamas insistirao da broj oslobođenih talaca bude bliži 20. Raniji predlog je uključivao oslobađanje 40 talaca u tim kategorijama, ali Hamas je saopštio da ne drži toliko žena, muškaraca starijih od 50 godina i teško bolesnih koji su još živi.

Posrednici iz Katara, Egipta i SAD dali su sukobljenim stranama, Izraelu i Hamasu, novi predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi trebalo da bude sproveden u tri faze.

Prva faza uključuje oslobađanje 40 izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje 900 Palestinaca iz izraelskih zatvora, uključujući 100 doživotno osuđenih.

Ostale tačke predloga uključuju vraćanje raseljenih Palestinaca u severni deo Pojasa Gaze i ulazak u enklavu 500 kamiona dnevno koji prevoze humanitarnu pomoć.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: