Svet 0

26.04.2024.

8:22

Jaki vazdušni udari: "Bojimo se"

Izrael je tokom noći pojačao vazdušne napade na Rafu nakon što je rekao da će evakuisati civile iz grada na jugu Gaze i pokrenuti sveobuhvatni napad uprkos upozorenjima saveznika da bi to moglo da prouzrokuje masovne žrtve.

Izvor: Klix.ba

Jaki vazdušni udari: "Bojimo se"
Profimedia

Podeli:

Lekari u opkoljenoj palestinskoj enklavi izvestili su o pet izraelskih vazdušnih napada na Rafi u četvrtak u kojima su pogođene najmanje tri kuće, ubivši najmanje šest osoba, uključujući lokalnog novinara.

"Bojimo se onoga što će se dogoditi u Rafi. Nivo uzbune je vrlo visok", rekao je Rojtersu u četvrtak Ibrahim Khraisi, palestinski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

"Neki odlaze, boje se za svoje porodice, ali kuda mogu otići? Ne smeju ići na sever i zato su ograničeni na vrlo malo područje."

Pojas Gaze dugačak je oko 40 km i širok između 5 km i 12 km i jedno je od najgušće naseljenih područja na svetu.

U sedmom mesecu razornog zračnog i kopnenog rata, izraelske snage takođe su nastavile s bombardovanjem severnih i središnjih područja enklave, kao i istočno od Kan Junisa na jugu. Izraelski deklarisani cilj je uništiti Hamas, iako je nejasno kako će to učiniti.

Tim Ujedinjenih nacija koji je posećivao pristanište za operacije pomorske pomoći bio je prisiljen da se skloni u bunker u sredu nakon što je to područje bilo napadnuto, rekao je portparol u četvrtak.

Bili su tamo "neko vreme", ali povređenih nije bilo.

Ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sastao se "kako bi razgovarao o tome kako uništiti poslednje ostatke, poslednju četvrtinu Hamasovih bataljona, u Rafi i drugje", rekao je portparol vlade David Mencer.

Odbio je da kaže kada bi i hoće li tajni forum dati zeleno svetlo za kopnenu operaciju u Rafi.

Izrael je ubio najmanje 34.305 Palestinaca, objavile su u četvrtak zdravstvene vlasti Gaze. Ofanziva je opustošila velik deo široko urbanizovane enklave, raselivši većinu od njenih 2,3 miliona ljudi i ostavivši mnoge bez hrane, vode ili medicinske nege.

I UN stručnjak koji je nakon poseta Jordanu i Egiptu rekao da humanitarne agencije viđaju sve veći broj pacijenata koji pate od akutnog nedostatka hrane u enklavi.

"Ono što sam ovde video bilo je traumatično. Pacijentima koji su pre stigli u Egipat s ratnim povredama sada se pridružuje sve veći broj pacijenata, često dece, s hroničnim bolestima i teškom pothranjenošću," rekla je Frančeska Albaneze, UN-ov specijalni izvestilac za ljudska prava na okupiranim područjima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: