Opel Insignia za 2014.

Opel je objavio prve fotografije i tehničke detalje redizajnirane Insignije. Osim kozmetičkih promena, osveženi model obogaćen je novim sadržajima, ali i novim motorima.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

12:58

Default images

Nakon pet godina od premijere i preko 500.000 prodatih primeraka, Opel će na frankfurtskom salonu automobila u septembru 2013. predstaviti novu verziju modela Insignia. Nemački proizvođač izvršio je unapređenja na tri nivoa - na spoljašnjosti, unutrašnjosti i paleti pogonskih jedinica.

Opelova filozofija dizajna, "vajarsko umeće sreće nemačku preciznost", evoluirala je pre svega na prednjem delu automobila. Hromirana rešetka visokog sjaja je šira i niža nego pre. Lajsna koja nosi Opelov logo je tanja i na krajevima ima vertikalna krilca koja je vizuelno povezuju sa redizajniranim farovima.

U zavisnosti od konfiguracije, ovi farovi dolaze sa bi-ksenonskim svetlima i bezbednosnim sistemom svetala, AFL+. Kućišta farova su crne boje visokog sjaja sa utisnutim hromiranim detaljima i uključuju dnevna svetla u prepoznatljivom obliku krila sa LED lampama.
Detalji na donjem delu branika dizajnirani su da bi delovali tanko i rašireno, kako bi naglasili veličinu gornje rešetke. Svetla za maglu su kombinovana sa širokim crnim umecima i hromiranim detaljima.

Nova Insignia ima proporcionalno širi i niži dizajn zadnjeg dela. Hromirana lajsna postavljena je niže na vratima prtljažnika i obuhvata Opelov logo. Produžava se i na stop svetla i uključuje uska svetla za rikverc. Na taj način zadnja svetlosna grupa podeljena je vizuelno na dva dela.

Osim toga, Opel Insignia nudi i mnoštvo tehnoloških, bezbednosnih i opcija za poboljšanje udobnosti. To uključuje i radar i pomoćne sisteme zasnovane na kamerama, od prilagodljivog tempomata do upozorenja na bočni slepi ugao, upozorenja na direktan sudar i sistema druge generacije za pomoć pri parkiranju, premijum sedišta sa AGR sertifikatom i "Open&Start" sistem za ulazak i paljenje vozila bez ključa.
U Opelu kažu da je prilikom unapređenja kokpita težište bilo na tri kriterijuma: jasno, jednostavno i samim tim intuitivno upravljanje, prilagođavanje ponude servisa za informisanje i zabavu, i udobnost i bezbednost vozača i suvozača.

Komandna tabla je pojednostavljenja, tako da sada ima samo nekoliko tastera, pa je upravljanje sistemom za informisanje i zabavu brzo i intuitivno. Novom generacijom multimedijalnog sistema može se upravljati dodirom na 8 inčni displej.

Sa početnog ekrana, vozač može pristupiti svim funkcijama i podmenijima, kao što su radio stanice, naslovi pesama, veza sa pametnim telefonom ili 3D navigaciona mapa, i to pritiskom na taster, preko touch-screena, upravljanjem glasom, ili pomoću potpuno novog touch-pada.

U Opelu objašnjavaju da je touch-pad integrisan u centralnu konzolu čime se postiže potpuno nov način brzog i intuitivnog pristupa sistemu za informisanje i zabavu. Njegova osvetljena površina osetljiva na dodir reaguje trenutno na dodir prsta, uključujući taktilnu povratnu informaciju, čineći upravljanje multimedijalnim sistemom bezbednijim, bez odvraćanja pogleda vozača sa puta.
Pored toga, vozač može da kontroliše ovaj sistem i preko dugmića na volanu, kao i već pomenutim glasovnim komandama. Funkcija prepoznavanja glasa može se aktivirati jednostavnim pritiskom na dugme na volanu, a može da obradi više od jedne komande odjednom.

Nova instrument tabla opremljena je ekranom u boji, visoke rezolucije. Pored klasičnih očitavanja kao što su brzina, broj obrtaj motora, nivo goriva u rezervoaru i sl, tu su i dodatne informacije o navigaciji, upotrebi pametnog telefona i audio opcijama.

Takođe, Opelovi inženjeri su uveli mnoštvo poboljšanja na šasiji, kao i na amortizerima, stabilizatorima i volanu, što je rezultovalo smanjenjem nivoa buke i vibracija, i još većom udobnošću.
Proširena je i paleta motora, tako da nova Opel Insignia nudi izbor između tri alternativna pogonska sistema - benzinca, dizelaša i motora koji kao pogonsko gorivo koristi TNG (tečni naftni gas). Snaga pogonskih jedinica se kreće od 81 kW/110 ks do 239 kW/325 ks.

Zahvaljujući njenom novom 2.0 l turbo dizel motoru, verzije sa 88 kW/120 ks i 103 kW/140 ks emituju samo 99 g/km CO2 (Sports Tourer: 104 g/km CO2), što Insigniju smešta u A+ klasu efikasnosti, jer modeli sa 4 i 5 vrata, sa 6-stepenim sistemom prenosa i Start/Stop sistemom troše samo 3,7 litara goriva na 100 km pri kombinovanom ciklusu (Sports Tourer: 3.9 l/100 km).

Obe verzije imaju zavidan obrtni momenat, turbo dizel motor sa 88 kW/120 ks do 320 Nm, a model sa 103 kW/140 ks do 370 Nm – zahvaljujući automatskoj overboost funkciji.

Dizel motor 2.0 BiTurbo CDTI sa 143 kW/195 ks dostiže obrtni momenat od 400 Nm.
Među turbo-benzinskim motorima izdvajaju se dve jedinice sa direktnim ubrizgavanjem: 2.0 SIDI Turbo sa 184 kW/250ks i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, i 1.6 SIDI Turbo iz najnovije generacije motora sa 125 kW/170ks i 260-280 Nm.

Oba motora mogu da se upare sa šestobrzinskim manuelnim menjačem i Start/Stop funkcijom, ili sa novim šestostepenim automatskim menjačem. Pored prednjeg pogona, verzija 2.0 l SIDI dostupna je i sa pogonom na sva četiri točka.

Kao alternativa klasičnim pogonskim sistemima tu je i ekonomična opcija, Opel Insignia 1.4 TNG od 103 kW/140 ks sa maksimalnim obrtnim momentom od 200 Nm. Kao i benzinska verzija, varijanta na tečni naftni gas ispunjava stroge kriterijume budućeg Euro 6 standarda kada je u pitanju emisija štetnih gasova, uz potrošnju goriva od 7,6l/100 km (Sports Tourer: 7,9l/100 km) i emisiju CO2 od 124 g/km (Sports Tourer: 129 g/km CO2).
Opel Insignia za 2014. biće dostupna najpre kupcima u Nemačkoj, i to od 21. juna, u verzijama sa četvoro i petoro vrata, kao i u Sports Tourer varijanti. Cene se kreću od 24.325evra (preporučena maloprodajna cena u Nemačkoj sa PDV-om).

Za sada nije poznato kada će ovaj automobil stići i na naše tržište, a informaciju o početku prodaje u Srbiji i cene objavićemo kada ih saopšti prodavac Opela u našoj zemlji.

Pročitajte o novom Opelovom kabrioletu - modelu Cascada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: