U Avtovazu se naveliko krade

U ruskoj fabrici vozila “Avtovaz” - krade se do 10 odsto godišnje proizvodnje automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

07:18

Default images

Prodavci automobila u Rusiji su u toku 2008. i 2009. ukrali četiri hiljade Lada.

Ovaj podatak saopštili su zajedno predstavnici policije i Federalne službe bezbednosti, kao i interne službe bezbednosti fabrike “Avtovaz”.

Do kontrole je došlo na inicijativu najvećeg akcionara fabrike, državne kompanije “Rostehnologija”, a cilj je bio da se utvrdi kako “Avtovaz” čerupaju kriminalne strukture.

Glavna krađa odvijala se preko firme-ćerke, “Lade-servisa”, koja se bavila prodajom automobila. Upravo kroz tu firmu “isparili” su automobili u vrednosti od milijardu rubalja.

Istraga je utvrdila da je iz odeljenja za montažu automobila ukradeno metalnih delova u vrednosti oko 700.000 rubalja. Međutim, tvrdi se da bi temeljnija istraga pokazala da je ta brojka znatno veća.

Pokrenuti su krivični postupci protiv menadžera i saradnika fabrike.

“Ništa novo za ovu fabriku. Još od sovjetskih vremena sve što je u vezi sa automobilskom industrijom mirisalo je na kriminal. Stalno se “muvalo”. A to sve se odražavalo na kvalitet automobila”, tvrdi nezavisni ekspert Timur Hubajev.

On dodaje da se nekada kralo do 30 odsto proizvodnje, a sada se na automobilima i rezervnim delovima krade od pet do 10 posto. I milijarder Boris Berezovski je prvi veći kapital stekao tako što je od fabrike dobijao, tobože za izvoz, veliki broj automobila “lada”, a onda ih je po visokim cenama prodavao na domaćem tržištu. Sada Berezovski živi kao politički emigrant u Londonu i “puna su mu usta” demokratije i fer biznisa.

Poslednje dve godine predsednik “Avtovaza” je iskusni biznismen Igor Komarov, koji je pre toga bio jedan od glavnih menadžera “Norilskog nikla”, najvećeg proizvođača nikla na svetu. U Samari tvrde da je njegov prethodnik zarađivao mesečno do 100.000 dolara.

Staro za novo

Vlada je preduzela niz mera da stimuliše proizvodnju fabrike automobila Lada. Jedna od akcija je bila zamena starih vozila za nova pod vrlo povoljnim uslovima. U toj akciji je do sada prodato oko 600.000 automobila. Država je subvencionisala sve građane u toj akciji sa 50.000 rubalja, odnosno 1.300 evra.

Izvor - NovostiOnline

Putinu jedva "upalila" Lada Granta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: