Život

Utorak, 04.05.2010.

15:33

Razgolićeni Drogba i Ronaldo

Za junsko izdanje magazina „Veniti fer” Eni Libovic fotografisala je poznate fudbalere u toplesu. Donji veš nikada nije delovao toliko patriotski!

Izvor: B92

Default images

Još samo 37 dana i kreće Mondijal - najgledaniji događaj na svetu. Svake četiri godine u kafićima i salama za sastanke, slamenim straćarama i na plažama oko TV ekrana i radio prijemnika - a oni sa dubljim džepom oko ajfona ili 3D ekrana - okupljaju se obožavatelji „najvažnije sporedne stvari na svetu” da navijaju za svoje heroje.

Zastaje im dah pri svakom izvođenju kornera ili slobodnog udarca, padaju na kolena ili skaču od radosti pri svakom pogotku. Činjenica da se ovogodišnje prvenstvo odigrava u Južnoafričkoj Republici, gde je sve do 1994. na snazi bio aparthejd, samo pojačava osećanje ushićenosti.

U to ime američki magazin „Veniti fer” (Vanity Fair) svoj junski broj posvetio je nekim od najvećih zvezda ovog sporta. Za naslovnu stranu Eni Libovic je fotografisala Didijea Drogbu iz Obale Slonovače i Kristijana Ronalda iz Portugala, a u magazinu će se još pojaviti Kamerunac Samuel Eto i Brazilci Kaka i Pato.

Fotografije su prilično... razotkrivajuće. Ali donji veš nikada nije delovao toliko patriotski.

U pratećem tekstu autor A.A. Gil objašnjava manje upućenom američkom auditorijumu kako su ovi momci u ostatku sveta prava božanstva. To govori koliko su fudbal i SP važni populaciji planete Zemlje koja broji skoro 7 milijardi ljudi.

„Fudbal je započeo svoju dominaciju u svetu otprilike u isto vreme kad su se rodile i moderne nezavisne države-nacije”, piše dalje Gil. „Nakon zastave, himne i zvaničnog saopštenja u kome se kritikuje jenki imperijalizam, prva sledeća stvar koju bi svaka novonastala država pribegla jeste izgradnja stadiona i stvaranje reprezentacije.”

U zaključku, Gil citira škotskog igrača i trenera Bila Šanklija: „Neki ljudi smatraju da je fudbal pitanje života i smrti. Uveravam vas da je on mnogo više od toga.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: