Život

Četvrtak, 25.08.2011.

12:50

Crna rupa usisava zvezdu (VIDEO)

Naučnici su po prvi put uspeli da snime neverovatan prizor kosmičkog mlaza koji izbacuje supermasivna crna rupa nakon što je uništila i progutala zvezdu.

Izvor: B92

Default images

Visokoenergetske čestice, koje se kreću gotovo brzinom svetlosti, i zračenje najviših energija, rendgenske i gama-zrake, uspevaju da pobegnu iz malog, središnjeg područja crne rupe u obliku dva nasuprotna mlaza, poznatiji kao 'relativistički mlazovi'.

Zbog velikih količina energije ti mlazovi mogu se prostirati hiljadama svetlosnih godina u daljinu.

Mehanizam nastanka samih mlazova naučnici još pokušavaju da objasne, međutim, pretpostavlja se da smer mlazovima određuje osa rotacije supermasivne crne rupe.

Većina galaksija u svom središtu ima supermasivnu crnu rupu čija se masa meri u milionima ili čak milijardama sunaca.



Naučnici do ovog otkrića ne bi došli da se satelit Swift nije našao na putu jednog od tih mlazova koji su izbačeni pri brzini od 99,5 posto brzine svjetlosti.

“Neverovatno je zapravo. Izvor još uvek proizvodi X-zrake i postoji velika verovatnoća da će ostati dovoljno svetao da će ga Swift moći proučavati sledećih godinu dana. Ponaša se kao ništa na što smo navikli”, izjavioje Dejvid Berouz sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Da crna rupa proguta zvezdu događa se jednom na svakih sto miliona godina, a ova će crna rupa sada će postati još snažnija upravo zahvaljujući 'obroku' to jest masi zvezde koju je uništila i usisala u sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

23 h

Podeli: