Život

Četvrtak, 11.12.2014.

14:20

Vojska SAD predstavila laserski top (VIDEO)

Američka mornarica objavila je da su ovogodišnja testiranja laserskog naoružanja bila uspešna i objavila video-snimak na kome se vidi kako funkcioniše laserski top u pomorskim uslovima.

Izvor: B92

Default images

Laserski oružani sistem (Laws) isproban je pre dva meseca na krstairic "USS Pons" u Persijskom zalivu, a prikazano je kako pogađa nekoliko meta na vodi i u vazduhu.

"Moćni Laws sistem će odigrati ključnu ulogu u budućnosti pomorskih borbenih operacija", naveo je u saopštenju admiral Metju Klander, šef odeljenja za mornaričko istraživanje.

Prototip topa je koštao 40 miliona dolara, a rigorozno testiran je u najrazličitijim uslovima.

"Radio je i u peščanoj oluji u uništavao je mete Sistem je razvijan godina, a zvaničnici američke vojske kažu da je sposoban da "uništava mete sa milimetarskom preciznošću."

Oružje je dugo čekalo na dozvolu Pentagona, a njime se upravlja pomoću uređaja sličnog kontrolerima konzola za video-igre.

Na snimku se vidi kako se pogađa gliser, mala meta na brodu koji se kreće, ali i bespilotna letelica u vazduhu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: