Život

Subota, 01.08.2015.

15:10

Ovako su Jugosloveni pozdravili vanzemaljce (AUDIO)

NASA je na svojim stranicama objavila jednostavan pristup celokupnom sadržaju zlatnih ploča postavljenih na letelice Voyager 1 i 2 na kojima se nalaze različiti zapisi namenjeni vanzemaljcima.

Izvor: tportal.hr

Default images
NASA/JPL-Caltech

Sonde blizanci lansirane su 1977, a danas se nalaze na granici između spoljnih delova Sunčevog sistema i međuzvezdanog prostora.

Slavni astronom, popularizator nauke Karl Sagan, ploče je nazvao flašama s porukom u svemirskom okeanu.

Na njima se mogu naći različite slike i snimci pesama i zvukova koji bi našoj svemirskoj braći, ako naiđu na njih, trebalo da predstave život na Zemlji.

Između ostalog, tu je i muzika slavnih kompozitora poput Baha i zemaljski zvuci poput glasova majke i deteta, ptica, pasa, šimpanzi, vetra, traktora, kiše, vatre i zapisi pozdrava na 55 različitih jezika.

Iz tadašnje Jugoslavije otišla je poruka na srpskohrvatskom jeziku koja je glasila “Želimo vam sve najlepše s naše planete”.

Zapisi ploča dostupni su na internetu već više godina, ali su sada prvi put predstavljeni u preglednom obliku na SoundCloudu koji je vrlo jednostavan za slušanje. Kompletan zapis možete poslušati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Podeli: