Život

Subota, 24.09.2011.

14:32

Da li su udate žene srećnije?

Veoma je teško odrediti količinu sreće, međutim to ne sprečava mnoge da potraže odgovor na pitanje da li su udate žene zadovoljnije od onih koje nemaju partnera?

Izvor: B92

Default images

Činjenica je da ni brak nije ono što je nekad bio. Broj sklopljenih brakova je u znatnom opadanju, a promenila se i sama percepcija braka. 7 od 10 Amerikanaca smatra da je bračna institucija danas dosta slabija nego nekada.

Danas žene imaju mnogo manje razloga da razmišljaju o braku. Nezadovoljstvo u ovakvoj zajednici ne samo da izaziva emocionalne, već dovodi i do ozbiljnih zdravstvanih problema.

O tome svedoči i visoka godišnja stopa razvoda.

S pravne tačke gledišta, žene koje se odluče za vanbračnu zajednicu imaju ista prava kao i da su venčane, ali su oslobođene stresa i kompromisa koji brak neminovno nosi sa sobom.

Čak je i po pitanju reprodukcije žena u situaciji da sama bira. Ni za to joj više nije potreban partner.

Statistike pokazuju da su one žene koje se odluče za samački život obrazovanije, uspešnije u svom poslu i da, samim tim imaju i bolje zarade.

Ipak, postoje i mnoge prednosti braka. Udate žene su ređe sklone cigaretama, alkoholu i ozbiljnijim psihičkim problemima.

Neudate žene se stalno susreću sa pritiscima okoline i studije pokazuju da su manje srećne od udatih, ne zato što su same, već zbog društva koje teško prihvata njihovu situaciju.

Britanski naučnici su merili stepen sreće 22.000 udatih i samih žena iz celog sveta.

U zemljama u kojima se i dalje neguju tradicionalne vrednosti braka, kao što su Brazil, Amerika, Bugarska i Meksiko, neudate žene se posmatraju sa sažaljenjem.

Međutim, jedna studija koja je pratila 1.000 parova tokom 15 godina otkrila je da svako od nas ima svoje viđenje sreće i da bračno stanje retko to može da promeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: