Zdravlje

Nedelja, 29.06.2014.

08:36

Za doručak samo voće

Leti je najbolja ponuda namirnica koje mogu da pomognu da brzo izgubite nekoliko kilograma. Pravila su jednostavna: do podneva jedite isključivo voće, a posle podne samo lagane obroke. Svakog dana obavezno pijte minimalno dva litra vode

Izvor: Izvor: V. N. / Veèernje novosti

Default images

Lagana voćna dijeta, koja ne zahteva velika odricanja u načinu ishrane, može da vam pomogne da se brzo otarasite suvišnih kilograma. Posebno se preporučuje tokom vrućih letnjih dana, jer je zasnovana na voću i povrću, kojeg u ovom periodu godine ima najviše. Napravite veliku listu svog omiljenog voća i povrća i jedite ga svakog dana.

Pravila dijete su jednostavna: do podneva konzumirajte isključivo voće, a posle podne samo lagane obroke. Uz to svakog dana obavezno morate da pijete minimalno dva litra vode.

Iako se predloženi jelovnik ubraja u instant dijete, provereno pomaže da za kratko vreme izgubite nekoliko kilograma. Ipak, sa voćnom dijetom ne treba preterivati, kako ne bi došlo do značajnijeg deficita važnih hranljivih sastojaka koji su neophodni za rad organizma. Voćem se ne unosi puno kalorija, ali se obezbeđuje dovoljno dijetalnih vlakana i vitamina, što pomaže da se lako i brzo sagore masne naslage i istope suvišni kilogrami.

Da biste bili sigurni da ćete tokom dana popiti dovoljno tečnosti, napunite ujutru flašu od dva litra vodom ili nezaslađenim biljnim čajem. Kad god tokom dana pogledate u flašu znaćete tačno koliko još treba da popijete. Tokom dijete alkohol je zabranjen.

Dok traje ovaj dijetni režim, pre podneva može da se jede samo voće. Prvi obrok trebalo bi da bude najkasnije 30 minuta nakon buđenja, a onda približno svakog sata uzmite porciju voća. To može da bude 100-120 grama grožđa, jagoda, borovnica ili jedna pomorandža, grejpfrut, jabuka ili manja banana. Zaboravite datule koje imaju više od 300 kalorija u 100 grama i razno sušeno voće - smokve, šljive, grožđe, kajsije...

Posledenji voćni obrok bi trebalo da pojedete minimalno jedan sat pre ručka. Posle ručka nemojte više da jedete voće.

Napomena: velika količina voća i povrća može da izazove nadutost, grčeve u stomaku ili proliv. Manjak ugljenih hidrata može da izazove slabost, zato imajte na umu da banana sadrži najviše ugljenih hidrata. Ova dijeta se ne preporučuje osobama koje su pod jakim stresom, jer je njima potrebna veća količina belančevina.

Izvor: Večernje novosti
Foto: angeloangelo / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: