Zdravlje

Četvrtak, 13.12.2012.

18:00

Da li pivo može da odagna prehladu?

Iako većina nas tokom zimskih dana poseže za toplim čajem, istraživači u Japanu tvrde da bi prvi izbor trebalo da bude pivo ukoliko želimo da se zaštitimo od prehlade.

Izvor: B92

Default images

Nova studija sprovedena u Japanu tvrdi da nam ključni sastojak piva može pomoći da odagnamo prehladu, piše Daily Mail.

Istraživači sa Medicinskog univerziteta Saporo otkrili su da je humolon, hemijska supstanca iz hmelja, bio izuzetno efikasan protiv respiratornog sinsitialnog RS virusa kao i da poseduje anti-upalna svojstva.

Jan Fučimoto, istraživač za kompanije koje se bave proizvodnjom piva, tom prilikom izjavio je: „RS virus može da izazove ozbiljnu upalu pluća kao i probleme sa disajnim putevima, pogotovo kod beba i mališana, ali trenutno ne postoji vakcina koja bi mogla da pomogne“.

Istraživači se nadaju da će uskoro biti u mogućnosti da stvore hranu sa humulonom, kao i bezalkoholna pića za decu i odrasle.

Oni su takođe upozorili da je prisustvo humolona izuzetno malo u pivu i da je potrebno popiti velike količine ovog napitka da bi ostvarili neki anti-virusni učinak što nije preporučljivo zbog štetnog dejstva koje pivo u većim količinama može da ispolji, poput dehidracije, preteranog gojenja i socijlano neprihvatljivog ponašanja.

Međutim, jedan od vodećih stručnjaka kada je pivo u pitanju, profesor Ramon Etruh iz Univerzitetske bolnice u Barseloni, ranije je izjavio da jedna jedinica piva može biti dovoljna kako bi se osetili zdravstveni benefiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: