Sve skrivene tajne limuna 2

Mnoga lekovita svojstva limuna poznata su već vekovima, a dva najveća su njegovo antibakterijsko i antivirusno delovanje i moć jačanja imuniteta. Ovo su manje ili više poznate činjenice o ovom neobičnom plodu, ali o njemu ima još štošta da se kaže. Bilo da ga unosite u soku, čaju, pićima, dresingu ili kupkama, iskoristite njegove blagodeti što više možete.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2011.

17:43

Default images

Borite se protiv umora

Šetači, svetski putnici i istraživači oduvek su u limunu videli dar od Boga. Kada ih umor savlada, zabadali su slamku u celi plod i pili okrepljujući sok.

Istraživači su takođe koristili limun da bi se zaštitili od tropskih oboljenja. Takođe, znali su da i mala količina limunovog soka utoli žeđ efektnije od mnogo puta veće količine vode.

Iskusni putnici dodaju sok limuna u zagađenu vodu kako bi je koristili za piće sprečivši zarazu.

Limunovo ulje stimuliše moždanu aktivnost tako da kad god se osetite umornim ili dekoncentrisanim, možete sipati četiri kapi ulja u aromaterapijsku lampu i piti čašu limunade na svaka dva sata.

Sprečite loš zadah

Limun osvežava dah posle nekih začina, alkohola, cigareta ili bilo koje druge namirnice koja može uzrokovati smanjeno lučenje pljuvačke.

Kako biste održali dah svežim, isperite usta nekoliko puta dnevno sokom od jednog limuna u čaši mlake vode.

Žvakanje kriške limuna posle svakog obroka takođe pomaže.

Izlečite povišen krvni pritisak

Beli i crni luk su se pokazali kao dobri borci protiv hipertenzije i dobro se kombinuju sa limunom. Stavite tri češnja belog luka i jedan iseckan crni luk u 250 ml mleka. Pustite da se polako zagreva do ključanja, a zatim ostavite da se hladi pet minuta.

Procedite i ohladite. Dodajte sveže isceđen sok tri limuna i pijte pomalo u toku dana. Ako patite od visokog holesterola ne zaboravite da pektin u limunu podstiče metabolizam i cirkulaciju što će vam pomoći da ga se rešite.

Ublažite ubod insekta

Ako je žaoka još u koži, izvadite je pincetom. Umasirajte kap do dve limunovog ulja pomešanog sa kašičicom meda u kožu oko uboda.

Kako biste odbili insekte, sipajte 20 kapi limunovog ulja u šolju vode, prespite u bočicu sa pumpicom i prsnite nekoliko puta po vazduhu.

Osim što će divno mirisati, oteraće insekte iz okruženja.

Drugi kućni lek je da ubacite komadić vate natopljen limunovim uljem u ormar. Ako noću sedite napolju, nanesite pomenuti sprej od limuna na kožu koja nije pokrivena odećom ili sipajte 10 kapi limunovog ulja u malo suncokretovog ulja i utrljajte u kožu.

Naspavajte se

Nekoliko studija otkrilo je da balzam od limuna u kombinaciji sa drugim umirujućim lekovitim biljem (valerijanom i kamilicom) pomaže u smanjenju napetosti.

U nedavno sprovedenom istraživanju 18 volontera primilo je dve odvojene doze običnog balzama od ekstrakta limuna (300 mg i 600 mg) ili placebo tokom sedam dana.

Doza od 600 mg poboljšavala je raspoloženje, smirivala i podsticala koncentraciju kod ispitanika.

Umanjite bol

Iako ima kiseo ukus, limunov sok ima moćan alkalni efekat i tako se bori protiv viška kiselina u organizmu koje su odgovorne za reumu.

Pijte sok jednog ili dva limuna (u zavisnosti od intenziteta bola) u čaši mlake vode tri puta dnevno.

Analgetička svojstva limuna smanjuju zapaljenja i olakšavaju bol naročito ako se nekoliko puta dnevno izmasirate obolelo mesto mešavinom od nekoliko kapi limunovog ulja sa jednom supenom kašikom jojobinog ulja.

Čuvajte želudac

Posle svakog obroka popijte sok jednog sveže isceđenog limuna u čaši mlake vode. Limunska kiselina stimuliše proizvodnju želudačne kiseline i aktivnost unutrašnjih mišića.

Recite zbogom varikozi

Ulje limuna ojačava krvne sudove što može pomoći u izlečenju proširenih vena.

Protiv ispucalih kapilara, pomešajte dve do tri kapi limunovog ulja sa jojobini, avokadovim ili bademovim uljem i masirajte obolelo područje.

Kako biste se rešili varikoznih vena, stavite šest kapi limunovog ulja u šolju i po ulja pšeničnih klica i po dve kapi čempresovog i klekinog ulja.

Koristite ovu mešavinu svakog dana masirajući je u noge od stopala do prepona vodeći računa da pokrete izvodite u smeru ka srcu.

Za podmlađivanje vena i kapilara u kupku dodajte osam kapi limunovog ulja. Takođe možete dodati četiri kapi čempresovog ulja pomešanog sa jednom supenom kašikom meda.

Potopite se u kupku 15 minuta i kada izađete pažljivo utapkajte višak vode – nipošto ne trljajte.

Prvi deo priče o lekovitim svojstvima limuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: