Tehnopolis

Subota, 15.06.2013.

14:35

FB: Detalji u vezi sa traženjem podataka korisnika

Facebook je objavio da je u prvoj polovini 2012. godine dobio između 9 i 10 hiljada zahteva za podatke u vezi sa korisnicima ove mreže od strane državnih tela SAD.

Izvor: BBC

Default images

Facebook je objavio da su ti zahtevi, za oko 19.000 naloga, bili u vezi sa brojnim slučajevima koji su se ticali kako lokalnih zločina, tako i nacionalne bezbednosti.

Microsoft je u međuvremenu objavio da je dobio između 6 i 7 hiljada zahteva za inforacije u vezi sa oko 31.000 naloga.

Internet kompanije, uključujući tu i Google, Facebook, Yahoo, Apple i Microsoft, prošle nedelje su odobrile Nacionalnoj agenciji za bezbednost „direktan pristup“ njihovim serverima u okviru programa za skupljanje ličnih podataka pod nazivom Prism.

Kompaniej su međutim opovrgle ove tvrdnje i izjavile da su u susret izlazile isključivo zakonskim zahtevima, a nekoliko kompanija tražilo je dozvolu vlasti da objave koliko su zahteva za infromacije o korisnicima primile.

Facebookov advokat Ted Julot je na kompanijinom blogu napisao da je Facebook primio između 9 i 10 hiljada zahteva koji su se ticali podataka u vezi sa oko 19 hiljada naloga.

„Uglavnom su podaci bili u vezi sa policijskim istragama, pokušajima da se pronađu begunci od zakona ali i istragama koje su se ticale nacionalne bezbednosti. S obzirom da imamo preko milijardu aktivnih korisnika, u pitanju je delić naloga koji su bili deo tih zahteva“, izjavio je on.

Julot nije napisao do koje mere su ti zahtevi bili ispunjeni ali je rekao da je Facebook „agresivno“ štitio podatke korisnika i dodao:

„Prilično redovno smo odbijali takve zahteve ili smo tražili od vlasti da znatno umanje svoje zahteve ili smo im jednostavno davali znatno manje informacija nego što su tražili“.

Nakon Facebook podatke je objavio i Microsoft sa tvrdnjom da je u pitanju samo delić ukupnog broja njihovih korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: