Spomenik Stefanu Nemanji - na poštanskim markama FOTO

Pošta Srbije pustila je u opticaj prigodno izdanje poštanskih maraka "Spomenik Stefanu Nemanji", u čast velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića i monumentalnog vajarskog dela otkrivenog na Savindan ove godine na Savskom trgu u Beogradu, ispred nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice.

Izvor: B92

Nedelja, 05.12.2021.

10:39

Spomenik Stefanu Nemanji - na poštanskim markama FOTO
Foto: JP "Pošta Srbije"

Motiv na izdanju je spomen obeležje sa vladarskom figurom Stefana Nemanje u plemićkoj odori, sa mačem u desnoj ruci i Hilandarskom poveljom u levoj. Na postamentu, koji u osnovi ima napukli vizantijski šlem, simbol Nemanjine borbe za nezavisnost od Romejskog carstva, iz koga izranja vladarsko žezlo, simbol vladarske moći, prikazani su i reljefi iz života Stefana Nemanje i srpske istorije tokom njegove vladavine.
Foto: JP "Pošta Srbije"
Spomenik ukupne mase 80 tona, visok je 23,5 metra i najviši je spomenik u Srbiji.
Foto: JP "Pošta Srbije"
Prigodna emisija poštanskih maraka sadrži marku nominalne vrednosti 30 dinara, štampanu u šalterskim tabacima od deset maraka, koverat prvog dana i prigodan žig, saopšteno je iz JP "Pošta Srbije".

Umetnička realizacija izdanja delo je Miroslava Nikolića, kreatora maraka Pošte Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: