Društvo 0

25.04.2024.

19:01

Postigli prve rezultate: Niški studenti napravili autonomni dron VIDEO

Grupa studenata Niškog mašinskog fakulteta danas je predstavila prve rezultate rada na razvoju autonomnog drona, kojim će upravljati veštačka inteligencija.

Izvor: B92.net/TV Prva

Postigli prve rezultate: Niški studenti napravili autonomni dron VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Studenti su okupljeni u timu koji su nazvali Naissus Sky Tech i prvi su projekat Inovacionog inkubator centra koji je nedavno formiran na njihovom fakultetu.

Studenti i istraživači planirali su da letelica bude platforma na koju će se dodavati različite nadgradnje, ali glavna karakteristika biće autonomnost.

"Da može sam da leti, da sam prepozna stvari, da mi imamo minimalnu interakciju sa njim i da on radi neke poslove koje mu mi zadamo", rekao je Bogdan Damnjanović, student Mašinskog fakulteta u Nišu.

A autonomnost zahteva rad u oblasti koja je nova i sve aktuelnija u čitavom svetu.

"Rad na veštačkoj inteligenciji koja je sad u ovom koraku podrazumeva neuronske mreže, jer kako i prirodna inteligencija se bazira na neuronskim mrežama, tako i veštačka inteligencija", dodao je Damnjanović.

SkyTech-ov dron već je sposoban da prepoznaje ljude i predmete oko sebe, što je prvi korak ka željenoj autonomnosti. Tim nastavlja rad uz izuzetno dobre uslove koje im obezbeđuje inovacioni inkubator centar nedavno formiran na Mašinskom fakultetu u NIŠ-u.

"Mi smo praktično na Mašinskom fakultetu zakružili jednu priču. Studijski razvojni tim je prvi deo inovacionog inkubatora koji je ustanovljen na Mašinskom fakultetu. Inovacioni inkubator služi da studentima pomogne da idu ka tom startup preduzetništvu, odnosno inovacionom ekosistemu, i nadamo se da će to pospešiti naše studente da krenu u tom smeru, dakle da razmišljaju o startup preduzetništvu", rekao je Nikola Despinić, asistent na Mašinskom fakultetu TFTU u Nišu.

NAISUS SkyTech tim, broj 25 studenata, koji ima, kako kažu, rad na istraživanju i razvoju konkretnog proizvoda uz korišćenje naprednih tehnologija, mnogo znači.

"Mi možemo naša teorijska znanja da praktično implementiramo za neki konkretni razvoj nekog proizvoda kao što je ovaj dron, što je od velikog značaja kasnije za nas same, kako iskustvo koje je sad i te kako bitno za CV, za neke naredne poslove kada budemo završili ovaj fakultet", rekao je Damnjanović.

U žargonu startupova prvo prikazivanje proizvoda obično se naziva kick-off. Studenti mašinstva imali su priliku da svoj rad predstave u Naučno-tehnološkom parku.

Opširnije pogledaje u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: