Utorak, 12.04.2016.

14:50

Usporeni snimak pokazuje kako se mačke dočekaju na noge

U obrazovnoj emisiji "Život u vazduhu", BBC je prikazao kako životinje, zahvaljujući svojoj građi, mogu da prkose gravitaciji.

Izvor: index.hr

Usporeni snimak pokazuje kako se mačke dočekaju na noge
Foto: Screenshot

U ovom slučaju, radi se o pustinjskom risu (karakal) kojem fleksibilna kičma omogućava vratolomije tokom kojih istovremeno može da rotira i prednji i zadnji kraj tela, pa da se dočeka na noge. Reč je o tzv. refleksu uspravljanja koji životinjama pomaže da se tokom pada pripreme za što bezbolnije prizemljenje. Nije karakterističan samo za mačke, već i za primate, zečeve, zamorce, pacove, pa čak i neke vrste guštera, piše Deji mejl.com.

Da li će se životinja dočekati na noge ili neće, kao i da li će se tom prilikom povrediti zavisi od mnogo faktora, poput visine s koje životinja pada, njene težine, strujanja vazduha itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: