Kultura

Utorak, 16.10.2012.

16:21

NBS objavila novi Pavićev roman

Narodna biblioteka Srbije predstavila je novi roman Milorada Pavića "Kutija za pisanje", jedno od izdanja koja će se naći na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu od 21. do 28. oktobra.

Izvor: Beta

Default images

Književnica Jasmina Mihailović podsetila je da je "Kutija za pisanje" prva Pavićeva knjiga koja je posle njegove smrti objavljena na srpskom jeziku.

"Prvo izdanje 'Kutije za pisanje' predstavljeno je za vreme bombardovanja 1999. godine, pa je zbog teške društvene situacije u tim danima, izostala adekvatna recepcija Pavićevog dela", izjavila je ona.

Radnja romana "Kutija za pisanje" odvija se u Kotoru, Parizu i u Bosni za vreme poslednjeg rata.

"U njemu je prvi put Pavić primenio kodiranu igru-početna slova naziva parfema u kombinaciji sa prvom reči u knjizi, otkrivaju tajnu njegovog drugog dela 'Poslednja ljubav u Carigradu'", rekla je Jasmina Mihailović.

Opisujući roman "Kutija za pisanje" kao poetički biser, književni kritičar Aleksandar Jerkov istakao je da je to delo ostalo na margini Pavićevog romanopisnog opusa zato što je "Hazarskim rečnikom" postavio granice zbog kojih su njegovi ostali radovi delovali slabo, iako se radi o vrhunskim delima.

Pavićev roman, koji je već preveden na ruski i gruzijski jezik, doživeće i izdanje na engleskom jeziku.

Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić rekao je da je izdavačka delatnost te institucije udvostručena tokom 2012. godine.

"Objavili smo 24 naslova od početka godine i pokrenuli tri nove edicije kako bi ukazali na vrednosti nacionalne kulturne baštine, savremene umetnosti i nauke u skladu sa potrebama i zahtevima modernog vremena", izjavio je Ristić.

Načelnik izdavačke delatnosti Narodne biblioteke Dragan Purešić kazao je da će se u ediciji "Ogledalo" pojaviti radovi domaćih pisaca koji će biti prevedeni na engleski jezik.

U ediciji "Dela" biće objavljeni reprinti kapitalnih dela domaćih i stranih autora o Srbiji, obogaćeni predgovorima i studijama istaknutih stručnjaka iz različitih oblasti.

"Prva knjiga iz ove edicije biće 'Balkansko poluostrvo' Jovana Cvijića, praćena studijom Dušana Batakovića", precizirao je Purešić.

Delo pisca i ambasadora Izraela u Srbiji Josija Avni-Levija "Čovek bez senke" biće prva knjiga u okviru edicije "Traganja", koja će obuhvatiti savremenu svetsku književnost.

Na predstojećem Sajmu knjiga, Narodna biblioteka predstaviće u koprodukciji sa izdavačkom kućom "Arhipelag", delo Sesara Antonija Moline "Gradovi u kojima umire bol", u kome autor istražuje kulturnu istoriju i savremenost dvadesetak gradova među kojima je i Beograd.

U koprodukciji sa Zadužbinom Dositej Obradović, pojaviće se delo "Srpskom narodu ili Slobodno misliti", izbor Dositejevih autobiografskih i esejističkih tekstova i knjiga "Srbi u Lajpcigu" koja prikazuje taj nemački grad kao jedan od centara afirmacije moderne srpske kulture.

Beogradski Sajam knjiga počinje 21. oktobra i trajaće do 28. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: