Kultura

Četvrtak, 29.03.2012.

11:49

Ljosa poklanja knjige rodnom gradu

Peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa pokloniće više od 30.000 knjiga iz svoje lične bibilioteke rodnom gradu Arekipi gde je proslavio 76. rođendan.

Izvor: Tanjug

Default images

Prvi deo knjiga biće dostavljen iduće godine, rekao je pisac. Knjige će biti uručene Kulturnom centru Arekipe koji se brine o kući u kojoj je Vargas Ljosa rođen i koja će 2013. biti pretvorena u muzej. Autor "Keltskog sna" i "Razgovora u katedrali", "Avantura nevaljale devojčice" (i mnogih drugih dela) rekao je da je odlučio da pokloni knjige, jer je posvećen svom gradu i njegovim ljudima.

On je rekao da se 30.000 knjiga nalazi u njegovim kućama u Limi, Madridu i Parizu. Većina knjiga su romani, a u mnogima su i njegove lične beleške, prenosi AFP.

Dobitnik Nobelove nagrade 2010. godine stigao je u Arekipu sa suprugom, decom i unucima i učestvovao je u književnim tribinama koje su lokalne vlasti organizovale.

Pisac je početkom meseca saopštio da radi na novom romanu koji će se dešavati u peruanskom gradu Piura i u kome će moći da piše o promenama u zemlji, ali i da ubaci neke autobiografske elemente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: