Kultura

Sreda, 13.07.2011.

14:25

Objavljena "Enciklopedija mrtvih"

Nastavljajući objavljivanje Izabranih dela Danila Kiša u sedam knjiga, Izdavačka kuća Arhipelag objavila je Kišovu knjigu novela Enciklopedija mrtvih“.

Izvor: PR

Default images

„Enciklopedija mrtvih“ prvi put je objavljena 1983. godine u okviru tadašnjeg izdanja Dela Danila Kiša. Prevedena na sve veće svetske jezike, ova knjiga je ostala trajna inspiracija generacijama čitalaca i tumača moderne književnosti. O ovoj Kišovoj knjizi napisana je čitava jedna biblioteka studija i kritičkih tekstova.

Novele u knjizi Enciklopedija mrtvih“, kako je sam pisac govorio „u znaku su jedne teme koju bih nazvao metafizičkom; od speva o Gilgamešu, pitanje smrti jedna je od opsesivnih tema literature“.

Pripovedajući o smrti, Kiš u Enciklopediji mrtvih“ ovu veliku temu prikazuje u različitim istorijskim, kulturnim, društvenim, saznajnim i ideološkim kontekstima: od gnostičkih legendi do modernih vremena, od legendarnih spavača do svevremene enciklopedije u kojoj se nalaze zapisani životi svih ljudi, od fantaziranja književnika do povesti o Protokolu Sionskih mudraca. Kišova Enciklopedija mrtvih“ je uzbudljivo tkanje imaginacije i činjenica, drevnih istina i modernih iskustava, pomnih istraživanja i živog, strasnog pripovedanja, istorijskih znanja i njihove ironijske rekonstrukcije, enciklopedijskog pripovedanja i nesvakidašnje jezičko-stilske produkcije.

„To je knjiga o ljubavi i smrti, i usudio bih se da kažem da se pažljivijim čitanjem može otkriti da su eros i tanatos, kao teme, koje se povlače kroz sve moje knjige, ovde došli do nekog punijeg izraza. Mislim da je to osnovna stvar koju bih mogao reći o značenju Enciklopedije“, rekao je Kiš povodom ove knjige u jednom intervjuu polovinom '80-ih godina.

Arhipelag je već prethodno objavio prvi Kišov roman Mansarda“, knjigu priča Rani jadi“, Kišove najpoznatije romane Bašta, pepeo“ i Peščanik, kao i početnu knjigu Kišovog novelističkog ciklusa Grobnica za Borisa Davidoviča“. Arhipelag objavljuje praktično celokupnu prozu Danila Kiša u posebnoj ediciji i u posebnoj opremi.

Objavljivanjem knjige priča iz zaostavštine Lauta i ožiljci“, koja je trenutno u štampi, biće zaokruženo Arhipelagovo izdanje Izabranih dela Danila Kiša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: