Kultura

Utorak, 12.03.2013.

13:47

Bitlsi ponovo odjekuju Beogradom

Velikim koncertom u čast jedne od najznačajnijih grupa popularne muzike, liverpulskih buba „The Beatles“, 12. marta u beogradskom Domu sindikata počinje ovogodišnji „Guitar Art festival“.

Izvor: B92

Default images

Neobični koncert u slavu Bitlsa otvara i manifestaciju pod nazivom „The Beatles On“, sastavni deo programa ovogodišnjeg GAF-a, koji se održava u Beogradu od 12. do 17. marta.

U tom periodu publika će imati priliku da učestvuje u obeležavanju pola veka od izlaska prvog albuma grupe „The Beatles“ kroz izložbu, filmske projekcije, tribine...

Koncert u Domu sindikata obeležiće poluvekovnu tradiciju koju Bitlsi imaju u Srbiji, pre svih, zahvaljujući košarkaškom asu Radivoju Koraću koji je prvi doneo njihov debi album na Radio Beograd i predvideo im tad zlatnu budućnost. Voditelji programa biće poznata glumica Ana Sofrenović i verovatno jedan od najvećih poznavalaca Bitlsa, muzičar Dejan Cukić.

Ceo događaj će se sastojati iz tri muzičke celine bez pauze, a najveće pesme popularne četvorke iz Liverpula u različitim aranžmanima izvodiće poznati muzičari sa ovih prostora. Među njima su i Aleksandra Kovač koja će nastupiti sa horom „Beogradski glas“, Dado Topić, Neno Belan, Vlatko Stefanovski, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Kiki Lesendrić i drugi.
The Bestbeat
Posebnu obradu najlepših melodija Bitlsa spremaju Kornelije Bata Kovač sa svojim triom, te grčki gitarista Kostas Kociolis koji će snage udružiti sa priznatim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“. Kako bi koncert imao i svu snagu nekih numera Bitlsa koje danas pevaju celi stadioni, u finalnom delu večeri neke od najvećih „himni“ zajedno izvešće svi učesnici, kao i publika u velikoj dvorani Doma sindikata, centralnom koncertnom mestu šezdesetih.

Originalni duh Bitlmanije iz crno-belih filmova o najpopularnijoj grupi svih vremena, na samom početku večeri, publici predstaviće beogradska „tribute“ grupa „The Bestbeat“ koja će u autentičnim kostimima izvesti polučasovni kolaž pesama sa ranih albuma, uključujući tu i prvenac „Please, please me“ objavljen pre pola veka, u martu 1963. godine.

Kako bi se i posle koncerta zadržali u šezdesetim godinama prošlog veka, u holu Doma sindikata posle koncerta za publiku biće priređena i dodatna zabava, ili preciznije rečeno, prava „igranka“, sa originalnom domaćom i stranom pop i rok muzikom te neponovljive decenije.

Ulaznice za veliki koncertni događaj i celovečernju zabavu posvećenu pedesetogodišnjici Bitlsa, prodaju se u ograničenom broju po cenama od 1700, 2300 i 2800 dinara, na blagajni Doma sindikata, prizemlju šoping centra Ušće, te na prodajnim mestima i putem sajtova Eventima i Tiketlajna. Projekat „The Beatles On“ u svakom svom segment upućuje na značaj liverpulske četvorke, koja je redefinisala tadašnje muzičke obrazce i stvorila nove muzičke forme, koje se koriste i danas. Koncipiran iz tri segmenta. Vodeći program projekta predstavlja pomenuti koncert, dok izložba i filmovi na „Guitar Visual Artu“ dopunjuju u svom aspektu priču o Bitlsima i njihovom mestu u kulturnoj istoriji sveta.

„Guitar Visual Art“ održavaće se od 15. do 17. marta u Sava centru, dok će se svečano otvaranje izložbe održati u Art klubu u 15. marta, sa početkom od 17h. Izložba „The Beatles On“ predstavlja vizuelni prikaz koncepta sa retrospektivnim karakterom, kojim je naglašen značaj i uticaj Bitlsa. U okviru izložbe biće prikazane „Beetle“ memorablije koje upućuju na mesto i fenomen Bitlsa u muzičkoj i klturnoj istoriji sveta.

U okviru „Guitar Visual Arta“ 17. marta sa početkom u 17h održaće se tribina, na kojoj će se govoriti fenomenu Bitlsa i popkulturi šezdesetih. Učesnici tribine biće: Zoran Smijanović, Radina Vučetić, Petar Janjatović, Aleksandar Raković, Kosta Bunuševac, Aleksandar Mandić, Predrag Marković, Zoran Paunović.

Zainteresovani će na izložbi moći da pogledaju radove dvojca The Fool koji čine Beri i Joša Finč. Ovaj umetnički duo šezdesetih je godina učestvovao u projektovanju, slikanju i konceptualizaciji vizuelnog jezika za Bitlse i mnoge druge. Nakon dizajniranja kostima za Bitlse „All you need is love special“, dobili su ponudu od Brajana Epsteina da urede celokupan enterijer i eksterijer čuvenog Epl butika u Bejker Stritu. Ne samo što su oslikali celu građevinu, već su i dizajnirali sve što se nalazilo u butiku.
Biće izložene i fotografije Roberta Vitakera, koji spada u istaknute fotografe koji su razvijali koncept koncertne fotografije šezdesetih godina. U impozantnom fotografskom opusu, najznačajnije mesto zauzimaju fotografije Bitlsa iz perioda 1964-1966. Osobeni stil koji se prepoznaje u kompoziciji, kadriranju i prikazu određenog motiva, stvaran je uz uticaj Salvadora Dalija i nadrealizma.

Izložbu čini i postavka „U ličnom spravopisu“ (In His Own Write, 1964), sastavljena od ilustrovanih plakata studenata i profesora Fakulteta primenjenih umetnosti inspirisanih tekstovima Džona Lenona. Jugoslav Vlahović i Rastko Ćirić, profesori FPU-a,organizovali su izložbu ilustrovanih plakata 2006. godine, na prevedene tekstove iz knjige Džona Lenona „U ličnom spravopisu“ (In His Own Write, iz 1964) koja je bila s uspehom izlagana nekoliko puta. Ovoga puta originalni radovi dopunjeni su novim delima, koja potpisuju sadašnji studenti FPU-a.

Svoje počasno mesto dobila je i nedavno objavljena knjiga „Revolucija u glavi, Pesme Bitlsa i šezdesete“ Ijana Makdonalda. Jedan od najautoritativnijih radova o Bitlsima napisanih do danas objavila je izdavačka kuća „Clio“, a tokom festivala biće dodatno predstavljena nizom grafičkih novela.

Posetioci će moći da vide i prikaz diskografije Bitlsa, četrnaest albuma u originalnom obliku na 180 gramskom vinilu, kao i koncept Milenka Adamova o razvoju rokenrola tokom šezdesetih i sedamdesetih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: