Kultura

Ponedeljak, 13.04.2015.

11:18

Preminuo nobelovac Ginter Gras

Danas je u 87. godini preminuo slavni nemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras.

Izvor: B92

Default images

Ginter Gras je rođen 1927. godine u poljskom gradu Dancigu (danas Gdanjsk).

Kao mladić je volontirao u podmorničkoj službi, 1942. je pristupio Rajsarbajtdinstu, a u novembru 1944. Vafen SS-u. Borio se u desetoj SS tenkovskoj diviziji Frundsberg od februara do aprila 1945, kada je ranjen i prebačen u američki logor za ratne zarobljenike.

Svoju najpoznatiju knjigu „Limeni doboš“ objavio 1959. godine i po njoj je dve decenije kasnije snimljen film koji je nagrađen Oskarom i Zlatnom palmom u Kanu. Poznat je po delima „Mačka i miš“ (1961) i „Pseće godine“ (1963). Uz „Limeni doboš“, ove tri knjige čine Grasovu Dancig trilogiju, koja govori o usponu nacizma.

Dobio je mnogobrojne nagrade, a 1999. je dobio i Nobelovu nagradu za književnost.

Kad je 2006. godine, posle decenija prikrivanja istine, priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama, bilo je predloga da mu se Nobelova nagrada oduzme. Iako mu je tada bio zabranjen ulazak u Izrael, Nobelova nagrada mu je ostala.

U sam vrh svetske književnosti se vraća 2002. godine knjigom „Hod raka“, a 2006. je napisao autobiografiju „Ljušteći luk“.

Ginter Gras je umro u nemačkom gradu Libeku. Imao je 87 godina.

foto: flickr.com/das blaue sofa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: