Ugrožen Festival filmskog scenarija

Održavanje ovogodišnjeg izdanja Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji je pod velikim znakom pitanja, a zbog besparice ugrožena je i dalja egzistencija manifestacije.

Izvor: Piše: D. Stojiæ/Novosti

Četvrtak, 05.07.2012.

10:15

Default images

Samo mesec i po dana pre početka ovogodišnjeg Festivala filmskog scenarija, koji se u Vrnjačkoj Banji održava već punih 35 godina, ova velika ne samo vrnjačka kulturna i kinematografska manifestacija, jedna od najstarijih te vrste u Srbiji, ozbiljno je ugrožena, zbog čega je i dugogodišnji direktor festivala Milan Nikodijević nedavno podneo - neopozivu ostavku, prenose Novosti.

- Nije moja ostavka ugrozila održavanje ili postojanje festivala, već obrnuto. Za organizaciju ovogodišnjeg 36. festivala, vrnjački Kulturni centar kao organizator i ja kao direktor ove manifestacije, imamo na raspolaganju svega 1,9 miliona dinara od kojih Centar može da opredeli 400.000, i to iz opštinskog budžeta, dok bi ostatak tek trebalo da obezbedi Ministarstvo kulture. I, sve je to za ceo milion manje nego lane, a sa tim parama gotovo da je nemoguće napraviti festival koji nije samo puka revija filmova, već ima niz drugih pratećih programa.
Milan Nikodijeviæ
Pod takvim uslovima ne mogu, a i ne želim više da nosim svu odgovornost za domete, ugled i prestiž same manifestacije koja je daleko nadrasla vrnjačke pa i srpske okvire. Ovim činom, zapravo, želim da alarmiram filmsku ali i kulturnu javnost da je zbog višegodišnje besparice ozbiljno ugroženo ne samo održavanje ovogodišnjeg, već i postojanje ovog festivala uopšte - naglašava Nikodijević u „dodatnom“ obrazloženju svoje ostavke.

Osim ovakvih i sličnih konstatacija koje direktno idu „na dušu“ Ministarstva kulture, Nikodijević, u ostavci podnetoj v. d. direktoru vrnjačkog Kulturnog centra Jeleni Dimić Borović, ne zaobilazi ni „svoje dvorište“ - kritikujući višegodišnji nemaran odnos lokalnog rukovodstva prema ovoj vrnjačkoj manifestaciji.

S druge strane, u post izbornom i još nedefinisanom vrnjačkom političkom „miljeu“, a bez namere da predviđamo lokalne političke tokove i epiloge, teško je, bar još za neko vreme, naći legitimnog sagovornika iz lokalne uprave koji s punom odgovornošću može da kaže nešto više o daljoj sudbini ovog festivala. Posle „đurđevdanskih“ izbora, naime, gotovo da je izvesna promena lokalne vlasti, od koje očigledno, zavise i festival filmskog scenarija i sve druge vrnjačke manifestacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: