Info

Utorak, 22.11.2005.

13:53

Jubilej bez pompe

Pokušaj da tri zavađena naroda ostanu pod jednim državnim krovom, a da pri tom pojedini separatni nacionalno-državni programi ne budu radikalno odbačeni, rezultirao je komplikovanom entitetskom strukturom Bosne i Hercegovine

Izvor: R.D.

Default images

Deset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma je krupan jubilej povodom kojeg su osetile obavezu da nešto prigodno kažu sve strukture komplikovane državne tvorevine zvane Bosna i Hercegovina, kao i susedne zemlje koje su bile involvirane u bosansko-hercegovački sukob i međunarodna zajednica koja je, sa problematičnom efikasnošću, rešavala ratne konflikte na Balkanu tokom devedesetih godina. Dejtonskom sporazumu niko ne poriče da je doneo mir i posle skoro četiri godine haosa i krvoprolića učinio Bosnu i Hercegovinu koliko-toliko snošljivim mestom za život. U to ime, izgovorene su odmerene zdravice za jubilej, mada niko ne krije da dejtonska formula nije donela trajnu izvesnost bosansko-hercegovačkoj državi.

Pokušaj da tri zavađena naroda ostanu pod jednim državnim krovom, a da pri tom pojedini separatni nacionalno-državni programi ne budu radikalno odbačeni, rezultirao je komplikovanom entitetskom strukturom Bosne i Hercegovine. Svet šalje stalne poruke da će ujedinjenoj, pristojnoj BIH biti otvorena vrata evroatlantskih integracija. Da bi se taj cilj - čvršća i pouzdanija država BIH - ostvario, Dejtonski sporazum se sve češće javlja kao ograničavajući faktor. Otuda se iz međunarodnih krugova, kao i iz redova najbrojnijeg bošnjačkog naroda čuju inicijative za reviziju ustava skrojenog pre deset godina. Srpska strana u postojećim entitetima, odnosno u svojoj Republici Srpskoj, vidi kako-tako ostvaren nacionalni program i nerado govori o promeni dejtonskog modela. Opstanak srpskog entiteta je razlog i alibi nekim političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BIH da se takođe zalažu za reviziju Dejtona, ali ne u cilju jačanja BIH-jedinstva, već u nameri da svoj status konstitutivnog naroda dignu do nivoa zasebnog nacionalnog entiteta.
Dejtonski mirovni ugovor se u svojoj desetoj godini nalazi u makazama ovako oprečnih nacionalnih težnji primirenih, ali ne i trajno pomirenih BIH-naroda. I to je osnovni razlog za ne previše pompeznu proslavu i osnovanu zabrinutost šta će biti s dejtonskim čedom. U Bosni će se, nažalost, još dugo ocrtavati najdublja raselina izazvana međuetničkim sukobima malih balkanskih naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: