Utorak, 11.04.2017.

15:11

Putin: Idlib je režirana operacija, planiraju nove

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je "incident" u Idlibu "režirana operacija" i da postoje obaveštajne informacije da se spremaju nove akcije.

Izvor: B92

Putin: Idlib je režirana operacija, planiraju nove
Foto: Getty Images

Ruski predsednik je indirektno optužio Sjedinjene Američke Države da stoje iza navodnog napada hemijskim naoružanjem i da postoji plan da se "podmetnu hemikalije u južnim predgrađima Damaska i da se optuži režim Bašara Asada za napad zabranjenim oružjem".

Putin je nakon razgovora sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom u Moskvi rekao da ga ova situacija podseća na 2003. godinu i priče američkih zvaničnika u UN o navodnom hemijskom naoružanju pronađenom u Iraku.

"Nakon toga izvedena je vojna operacija u Iraku, koja se završila razaranjem čitave zemlje, rastom terorističke pretnje i pojavom Islamske države na svetskoj sceni", rekao je Putin.

Putin je zatražio od Ujedinjenih nacija da sprovedu nezavisnu istragu napada u Idlibu i rekao da su sirijske vlasti spremne da puste međunarodne eksperte u svoje vojne baze u sklopu istrage.

Putin je u Kremlju ove poruke poslao nekoliko sati pre dolaska američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, koji je tokom jutra "izdao ultimatum Rusiji" u kome kaže da Moskva mora da izabere stranu - ili da se prikloni SAD i njenim saveznicima po pitanju Sirije ili da "prihvati zagrljaj Irana, Hezbolaha i Asada".

Istovremeno je iz Kremlja poručeno da su odnosi dve svetske supersile na najnižem nivou od završetka Hladnog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: