Sreda, 01.02.2017.

15:01

"Hladni rat" Kine i SAD – nosač aviona stiže u sporno more

Kineski nosač aviona “Šandong“ će biti postavljen blizu Južnog kineskog mora, koje je centar konfrontacije Pekinga i Vašingtona.

Izvor: B92

Getty Images

Kako prenose kineski mediji, takva odluka je doneta da bi se povećali vojni kapaciteti i spremnost na odgovor u svakoj komplikovanoj situaciji.

Izveštaj o tome je, kako se navodi, podnet na osnovu postojećih informacija koje su dostupne, a dalja budućnost “Šandonga“, odnosno njegova tačna baza, biće naknadno objavljena.

Nosač aviona tek treba da bude završen i postaće drugi u kineskoj ratnoj floti, posle “Lijaoninga“, koji se nalazi u Ćingdau, na severu Kine i “motri“ na Japan i Južnu Koreju.

Kandidat za američkog državnog sekretara Reks Tilerson je naveo da će Peking snositi posledice ukoliko ne prestane da gradi veštačka ostrva u Južnom kineskom moru, čime povećava svoju teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: