Društvo 3

19.05.2024.

8:16

Poznata ulica dobija novi naziv

Ako niški odbornici na sednici Skupštine u utorak, 21. maja usvoje predlog, Jadranska ulica kod Tvrđave u Nišu poneće naziv ulica Heroja sa Paštrika.

Izvor: Naissus info

Poznata ulica dobija novi naziv
Roman Babakin/Shutterstock

Podeli:

Veterani 549. motorizovane brigade i članovi Udruženja "Car Dušan Silni" nedavno su predožili predsedniku Skupštine Grada Bobanu Džuniću, da se jedna ulica ili bulevar nazove Heroji sa Paštrika, u čast brigade koja se 1999. godine borila na Kosovu i Metohiji.

Inicijativu je prihvatila Komisija za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica pa će se predlog naći pred odbornicima na poslednjoj sednici niške Skupštine u ovom sazivu.

"Inicijativu da jedna od ulica ili bulevara ponese naziv Heroji sa Paštrika smo podneli iz razloga što se malo govori o epskoj Bici na Paštriku. To je nastavak Bitke sa Košara, s tim što je u ovoj bici, koja je bila jedna od najvećih koju je vodila naša vojska, višestruko nadmoćniji neprijatelj pokušao prodor drimsko-kosovskim pravcem sa ciljem da za svega par sati do dva dana ovlada tim prostorom i zauzme Prizren, kako bi razbio odbranu Prištinskog korpusa", naveo je Vladica Đorđević, kapetan u penziji iz 549. motorizovane brigade, prilikom prijema kod predsednika Skupštine prošlog meseca.

U Bici na Paštriku ranjena su preko 120 srpska vojnika i dobrovoljaca, poginula su 23, među kojima su i dobrovoljka Slađana Stanković i vojnik Bojan Vasiljković iz Niša. Deset porodica poginulih danas živi u Nišu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: