Nedelja, 11.12.2016.

16:07

Gruevski: Fer izbori; Zaev: Proglasiću pobedu

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji na birališta su izašla i dva najljuća rivala - lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider SDSM Zoran Zaev.

Izvor: Tanjug

Gruevski: Fer izbori; Zaev: Proglasiću pobedu
Foto: Tanjug

Dok bivši premijer poziva građane da izađu i iskoriste svoje građansko pravo, Zaev je uveren u svoju pobedu.

Za Gruevskog je ovo dan za koji on veruje da će najveći broj građana iskoristi svoje građansko pravo i dati svoj glas onom kome veruju.

Ocenio je da se ovi izbori odvijaju u fer i demokratskoj atmosferi, što je, kako je rekao, veoma dobro za državu i sve njene građane.

"Dve i po godine od poslednjih izbora građani treba da izađu i kažu svoje mišljenje kako Makedonija treba da izgleda u budućnosti", rekao je Gruevski novinarima nakon glasanja.

Zaev, koji je glasao u Strumici, gde obavlja funkciju gradonačelnika, kaže da je ovo istorijski dan za Makedoniju i njene građane i uveren je da će večeras proglasiti izbornu pobedu.

"Ovo su izbori za život i budućnost zemlje, za naprednu, slobodnu i jedinstvenu Makedoniju, poručio je Zaev i dodao da građani danas izražavaju svoju slobodnu volju.

Uveren je u pobedu stranke SDSM na čijem je čelu i najavljuje odlazak sa mesta gradonačelnika Strumice.

Spreman je, kazao je, i da se povuče iz politike u slučaju izbornog debakla, ali ističe da se to sigurno neće dogoditi.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije.

Izbori su, prema tom sporazumu najpre trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Poslednjih nekoliko izbora je bilo problematično jer je opozicija optuživala vlast za krađu glasova, a politička previranja su pogoršana u januaru 2015. kada je opoziciona Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) obelodanila nelegalno prisluškivanje hiljada ljudi, uključujući i lidera opozicije, novinara i crkvenih zvaničnika.

SDSM je za prisluškivanje optužio vladajuću VMRO-DPMNE.

Nakon toga su usledili višenedeljni opozicioni protesti protiv vlade Nikole Gruevskog, koji je na vlasti bio od 2006.

Gruevski je potom podneo ostavku i otvorio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: