Utorak, 17.03.2015.

16:22

Ko sve dolazi u Moskvu na proslavu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je 26 stranih lidera prihvatilo poziv da prisustvuju vojnoj paradi u Moskvi 9. maja.

Izvor: Beta

Default images

Tom paradom biće obeležena 70. godišnjica pobede sovjetskih snaga nad nacističkom Nemačkom.

Nekoliko zapadnih lidera je odbilo poziv da dođe na paradu na Dan pobede zbog umešanosti Rusije u sukob u Ukrajini, ali je Lavrov rekao da se očekuju lideri Grčke, Kipra, Islanda, Norveške, Slovačke, Češke, Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, prenela je Raša tudej.

Prema njegovim rečima, pozvano je 68 lidera, a dolazak su potvrdili i severnokorejski vođa Kim Džong Un, kao i lideri Kine, Kube, Indije, Mongolije, Južne Afrike i Vijetnama.

Poziv da prisustvuju paradi u Moskvi su prihvatili i šefovi Uneska i Saveta Evrope, navodi Raša tudej.

Severna Koreja se još nije oglasila o tome hoće li Kim Džong Un putovati u Moskvu, što će biti njegova prva poseta inostranstvu od kada je došao na vlast pre tri godine, navodi agencija Asošiejted pres.

Više uticajnih zapadnih lidera je odbilo da dođe na paradu na Dan pobede zbog podrške Rusije proruskim separatistima na istoku Ukrajine i aneksije Krima prošle godine.

Juče je ruski poziv odbio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, pošto su to isto učinili i britanski premijer Dejvid Kameron, francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski pokrenuo je početkom godine inicijativu da se evropski lideri, umesto u Moskvi, okupe na proslavi završetka Drugog svetskog rata u Gdanjsku, gde je rat izbio 1. septembra 1939. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

18 h

Podeli: